ua en ru

Держоблігації Ірландії забезпечили високий дохід інвесторам

Ірландія в черговий раз вигідно відрізнилася на тлі інших проблемних країн зони євро. Її борг забезпечив хороший дохід інвесторам, які повірили, що країна впорається з кризою. Ті, хто купив держоблігації Ірландії в липні минулого року на піку їхньої прибутковості в 15% вже зараз можуть отримати повернення на свої інвестиції в 50%.

Інвестори, які придбали держоблігації Греції, що знаходиться на межі дефолту, можуть кусати лікті: як мінімум 70% своїх вкладень вони точно позбудуться. Навпаки, бонди іншої периферійної країни - Ірландії виявилися куди надійнішим і вигіднішим придбанням. На тлі поліпшення ситуації в країні прибутковість дев'ятирічних паперів опустилася нижче 7% - мінімуму з листопада 2010 року, коли був узгоджений пакет допомоги з боку ЄС, ЄЦБ і МВФ. Таким чином, ті, хто ризикнув купити бонди в липні 2010 року, спокусившись на рекордну прибутковість в 15%, не помилилися - вони заробили вже більше половини від вкладених коштів, підрахувала The Financial Times.

Серед тих, хто повірив до Ірландії, американський холдинг Franklin Templeton Investments, який з травня по листопад 2011 року викупив папери в цілому на 1,9 млрд євро. Покупцями бондів виступили і місцеві банки, що недивно, оскільки після кризи п'ять з шести найбільших фінансових інститутів країни опинилися фактично під контролем держави. В результаті прибутковість бондів істотно знизилася. "Ірландія надала торік цікаві можливості, і хтось добре запрацював на інвестуванні в їхній борг", - упевнений стратег Davy's Capital Markets Донейл О'Махоні.

Нагадаємо, ЄС в січні 2012 р. продав довгострокові облігації на 3 млрд євро для фінансування Ірландії і Португалії.