ua en ru

Інцидент з літаком Моралеса: Країни МЕРКОСУР відкликають послів з ЄС

Держави-учасники південноамериканського регіонального блоку МЕРКОСУР (MERCOSUR), розглянувши ситуацію з літаком болівійського Президента Ево Моралеса, ухвалили рішення відкликати своїх послів з країн Євросоюзу.

Держави-учасники південноамериканського регіонального блоку МЕРКОСУР (MERCOSUR), розглянувши ситуацію з літаком болівійського Президента Ево Моралеса (на фото), ухвалили рішення відкликати своїх послів з країн Євросоюзу, передає ВВС.

Представники країн МЕРКОСУР, куди входять Бразилія, Аргентина, Уругвай і Венесуела, назвали дії Франції, Португалії, Італії і Іспанії відносно літака Моралеса актом "неповаги і дискримінації", що порушує міжнародне право. Вони також висловили підтримку тим латиноамериканським країнам, які запропонували надати політичний притулок екс-працівнику американських спецслужб Едварду Сноудену.

Читайте також: Болівія зажадала від держав ЄС пояснень у зв'язку з підозрами про знаходження Сноудена на президентському лайнері

Раніше повідомлялося, що літак Моралеса був вимушений зробити посадку в аеропорту Відня, після того, як низка європейських країн закрили свій повітряний простір для прольоту повітряного судна, побоюючись, що на його борту може знаходитися Сноуден. Влада Австрії обшукала судно, але колишнього співробітника ЦРУ і Агентства національної безпеки на його борту не знайшли.

МЕРКОСУР був створений у 1991 р. До 2012 р. в нього входили Аргентина, Бразилія, Уругвай і Парагвай, потім Парагвай змінила Венесуела. Як асоційовані члени - в організації присутні Чилі, Болівія, Колумбія, Еквадор, Перу. Першим кроком до створення об'єднаного ринку на континенті послужила угода про вільну торгівлю, підписана Аргентиною і Бразилією. Головний орган управління - Рада спільного ринку. Сукупний обсяг ВВП учасників Південноамериканського спільного ринку складає більше 3 трлн дол.

Читайте також: Сноуден просить політичного притулку в Росії

Нагадаємо, колишній співробітник ЦРУ Едвард Сноуден попросив політичного притулку в Росії. За словами Сноудена, притулок в Росії йому потрібний тимчасово, для того, щоб зараз забезпечити свою безпеку. Надалі він планує відправитися в одну з країн Латинської Америки.

На батьківщині Сноуден став фігурантом кримінальної справи. Це сталося після того, як в американській пресі були опубліковані резонансні журналістські розслідування. ЗМІ повідомили про масове стеження, організоване співробітниками АНБ і ФБР за громадянами інших країн в соціальних мережах.

Разведсообщество США дістало доступ до серверів ведучих комп'ютерних і інтернет-компаній, включаючи Google, Facebook, Apple і Yahoo!. Джерелом витоку даних про стеження спецслужб США за користувачами Інтернету виявився на той час 29-річний Сноуден, що останні чотири роки був технічним співробітником Агентства національної безпеки і працював із зовнішніми підрядчиками, зокрема з Booz Allen і Dell.