ua en ru

Болівія вимагає від держав ЄС пояснень у зв'язку з підозрами про знаходження Сноудена на президентському лайнері

Болівія вимагає від Іспанії, Франції, Італії та Португалії пояснень у зв'язку з підозрами про знаходження екс-співробітника і викривача американських спецслужб Едварда Сноудена на борту президентського літака Ево Моралеса, передає Reuters.

"Посли європейських держав були викликані урядом Болівії до Міністерства закордонних справ для пояснень обставин того, що сталося. Ми просто цікавимося в уряду Іспанії та інших європейських держав, звідки з'явилася інформація, що пан Сноуден був на президентському лайнері. Хто розповсюдив таку брехню, цю нісенітницю?", - пояснила глава болівійського Міністерства інформації Аманда Давіла.

Вона вважає, що США знали про те, що Сноудена не було на літаку і просто хотіли через своїх союзників залякати болівійського лідера. "Експерти з прав людини і міжнародним правом впевнені, що це був серйозний напад. Це перший випадок тероризму проти Президента, незалежної держави і народу. Ось про що ми зараз говоримо", - підкреслила Давіла.

3 липня 2013 р.літак болівійського Президента Моралеса був змушений зробити зупинку у Відні через відмову Іспанії, Франції, Італії та Португалії забезпечити доступ в їхній повітряний простір. Австрійські дипломати намагалися проникнути в літак, щоб встановити можливе знаходження в ньому Сноудена.