ua en ru

Інтерпол відмовився оголошувати Ходорковського в міжнародний розшук

Інтерпол відмовився оголошувати Ходорковського в міжнародний розшук Фото: Михайло Ходорковський

Інтерпол рекомендував країнам-учасницям організації не вносити в національні бази анкету на розшук Ходорковського

Інтерпол відмовився оголошувати екс-главу ЮКОСа Михайла Ходорковського в міжнародний розшук. Розглянувши запит, Генеральний секретаріат Інтерполу встановив, що він не відповідає правилам організації, заявили в штаб-квартирі Інтерполу в Ліоні, повідомляє ТАСС.

"Запит на оголошення Михайла Ходорковського в міжнародний розшук був зроблений Національним центральним бюро (НЦБ) Интепрола в Москві. Він був розісланий безпосередньо іншим країнам-учасницям Інтерполу", - пояснили в головному бюро у Франції.

Як повідомляється, організація повідомила НЦБ в Москві, що канали Інтерполу не можуть бути задіяні для міжнародного поліцейського співробітництва у цій справі.

"Після розгляду запиту Генеральний секретаріат Інтерполу встановив, що він не відповідає правилам організації. У цьому зв'язку НЦБ в Москві був повідомлений, що канали Інтерполу не можуть бути задіяні для міжнародного поліцейського співробітництва у цій справі", - повідомили в Інтерполі.

Як наголошується, Генеральний секретаріат інформував про своє рішення всі країни-учасниці організації і "рекомендував не вносити в національні бази" анкету на розшук Ходорковського.

Пояснюючи причину відмови, як повідомляється, в Інтерполі послалися на статтю 3 Статуту організації, яка "категорично забороняє робити які-небудь дії політичного, військового, релігійного або расового характеру".

"Інтерпол не має права чинити будь-який тиск на ту чи іншу країну... Кожна країна-учасниця організації на своїй території має право сама визначати, які дії слід робити", - повідомили в штаб-квартирі Інтерполу.

Відзначимо, 23 грудня 2015 року Михайло Ходорковський був заочно арештований у справі про організацію вбивств і оголошений в міжнародний розшук.

За версією російського слідства, Ходорковський, будучи акціонером і головою правління ЮКОСа, в 1998-1999 роках доручив своїм підлеглим вбивство мера Нафтоюганська Володимира Пєтухова і підприємця Євгена Рибіна.

Нагадаємо, раніше Національне бюро Інтерполу в Росії на підставі матеріалів, що надійшли з Генеральної прокуратури Росії і Слідчого комітету РФ, оголосило Ходорковського в міжнародний розшук. Відповідне рішення було направлено в центральне бюро Інтерполу в Ліоні.