ua en ru

Інститут національної пам`яті призупиняє легалізацію польських пам`ятників в Україні

Інститут національної пам`яті призупиняє легалізацію польських пам`ятників в Україні Фото: зруйнований пам`ятник УПА в Польщі

Щонайменше 105 польських пам’ятників і пам’ятних знаків, збудованих в Україні, залишаються нелегальними

Інститут національної пам’яті призупиняє легалізацію польських меморіальних об’єктів в Україні. Щонайменше 105 польських пам’ятників і пам’ятних знаків, збудованих на території України в період з 1991 по 2017 рр., залишаються нелегальними, йдеться в заяві інституту.

"Руйнування братської могили вояків УПА в Грушовичах є 15-м за чергою актом наруги над місцями пам’яті українського народу в Польщі, вчиненим від 2014 р. Ці випадки залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами. Польська влада не відновлює знищених пам’ятників. Водночас за той самий період в Україні було вчинено 4 акти наруги над польськими місцями пам’яті, і кожного разу українська влада у найкоротші терміни відновлювала меморіальні об’єкти у їх первинному вигляді, а за фактами вандалізму порушувались кримінальні справи", - відзначають в інституті.

Також інститут ініціює зупинення надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та благоустрою польських місць пам’яті в Україні.

"У 1990-х роках норми національного законодавства щодо місць пам’яті як в Польщі, так і в Україні лише формувались. Чимало споруджених у цей час пам’ятників і пам’ятних знаків опинились поза правовим полем. Протягом останніх двох років інститут працював над створенням механізмів узаконення польських пам’ятників і пам’ятних знаків, встановлених в Україні без будь-яких погоджень з центральними чи місцевими органами влади в період з 1991 по 2017 рр. Ми прагнули досягти порозуміння з польською стороною в питанні збереження місць пам’яті обох народів... Натомість відсутність належної реакції польської влади на системне нищення українських місць пам’яті в Польщі змушує нас призупинити процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України", - повідомляється в заяві.

Нагадаємо, в Польщі зруйнували пам'ятник воїнам УПА. Організатори акції хотіли перешкодити проведенню заходів з нагоди 70-ї річниці операції "Вісла".