ua en ru

В іноземних офшорах осіло 1,5-2 річні ВВП України

В іноземних офшорах осіло 1,5-2 річні ВВП України Фото: щорічні офшорні втрати України сягають 11-12 млрд доларів

Йдеться про 117-167 млрд доларів українського походження

Дані про кошти українського походження, які осіли в офшорах, згідно з приблизними міжнародними оцінками, коливаються від 117 млрд доларів (Global Financial Integrity) до 167 млрд (Tax Justice Network). В еквіваленті це становить 1,5-2 річні ВВП України, йдеться у статті "Дзеркала тижня".

Зазначено, що оцінка щорічних офшорних втрат України сягає 11-12 млрд доларів, що дорівнює обсягу кредитів, отриманих нею від МВФ у рамках двох останніх програм (2014-2015 рр.).

За словами автора статті, доктора економічних наук Сергія Корабліна, зазначене вимивання супроводжується падінням накопичень в основний капітал.


"Україна, як і Китай, належить до країн із середнім рівнем доходів. У 2000-2008 рр. її вкладення в основний капітал на одного працівника стійко зростали. Однак після цього відновилося їхнє падіння: до 2014-го їх річні обсяги скоротилися в 2,6 рази, тоді як у групі країн із середніми доходами збільшилися в 1,6 рази, а в Китаї - в 2,4 рази", - йдеться у матеріалі.

Кораблін наголошує на наявності стратегічного відставання. Також, за його даними, програє Україна й у відносних розмірах своїх накопичень основного капіталу.

Нагадаємо, 9 травня консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) відкрив доступ до бази даних, у якій міститься інформація про більш ніж 200 тисяч офшорних компаній. У цих "Панамських офшорах" були помічені 194 українські компанії.