ua en ru

Ініціативи МінАП з реформування агросектору матимуть позитивні наслідки для сільскогосподарських галузі, - експерти

Ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо реформування агропромислового сектору матимуть позитивні наслідки для розвитку ринку сільськогосподарської продукції. Бачення системних змін в сфері АПК повністю співпадає з потребами як вітчизняних виробників, так і з вимогами світового продовольчого ринку, вважають ключові експерти аграрної сфери. Разом з тим, вони запевняють, що для ефективних реформ необхідна зміна законодавчої бази.
«На сьогодні однозначно потрібно впроваджувати ініціативи Мінагропроду, якщо ми хочемо бачити прогрес у сільському господарстві країни. Важливо, що МінАП пропонує нові рішення та вносить суттєві зміни. Так, пропонуються нові підходи щодо дотування виробництва та його нарощування. Наприклад, Україна повинна вийти на 70-80% тонн зростання виробництва зерна впродовж найближчих п'яти років. Це дуже амбітні цифри, проте цілком реальні», - переконаний голова Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
Фахівці однозначні в тому, що реформування аграрного сектору є першочерговою вимогою сьогоднішнього дня. «Ініціативи Мінагропроду - це правильний і своєчасний стратегічний напрям державної політики. І ключовим в цьому є питання щодо завершення земельної реформи», - вважає голова комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Григорій Калетник.
На думку голови ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадима Чагаровського, реформування галузі повинно мати виключно комплексний підхід. «Наскільки мені відомо, в МінАП ведеться активна робота в цьому напрямку: створено робочу групу, яка займається розробкою плану реформ, готує відповідні зміни до законодавства. Це правильно, інакше нам не досягнути відчутного розвитку галузі», - переконаний В.Чагаровський.
«Ініціативи міністерства обіцяють реальні перспективи для розвитку АПК. Так, наприклад, іпотека землі стане реальною підтримкою вітчизняних сільгоспвиробників. Саме таким шляхом пішли усі країни, в яких на сьогодні досить розвинений аграрний сектор економіки. Впевнений, що для чіткого і прозорого механізму кредитування вітчизняного виробника сільгосппродукції необхідно реформувати законодавчу базу. Лише тоді матимемо позитивні результати такого реформування. Але загалом виробники та Мінагропрод рухаються в спільному і правильному напрямку», - запевнив голова Асоціації «Нива Переяславщини» Олександр Мостіпан.
На реформуванні законодавства наполягає і Л.Козаченко. «На мій погляд, закон «Про ринок землі» вже зараз потребує доопрацювання, проте його прийняття не викликає жодних сумнівів», - зазначив експерт.
«Ініціативи Мінагропроду - основа розвитку сільського господарства. Воно пропонує багато новацій стосовно реформування в сфері земельного права. В пропонованих рішеннях є імпульси до значного прискорення наукових розробок. Міністерство акцентує на тому, що аграрна освіта теж потребує реформування і пропонує конкретні рішення в цьому напрямку. Раніше на це ніхто не звертав уваги. Тому якщо ініціативи будуть реалізовані, то вони стануть серйозним поштовхом у реформуванні аграрного сектору», - резюмував Л.Козаченко.