ua en ru

Ініціатива Яценюка передбачає чіткий розподіл повноважень між гілками влади, - політолог

Ініціатива Яценюка передбачає чіткий розподіл повноважень між гілками влади, - політолог Фото: Віктор Небоженко

На думку експерта, суспільство втомилось від боротьби між різними гілками влади

Нова конституційна модель, ініційована лідером "Народного фронту" Арсенієм Яценюком, пропонує чіткий розподіл повноважень між гілками влади і усуває "дуалізм", який існує сьогодні в країні. Про це у коментарі журналістам заявив політичний експерт Віктор Небоженко.

"Яценюк достатньо вчасно підіймає питання про зміну президентської форми на парламентську, оскільки суспільство втомилось від боротьби між різними гілками влади", - сказав експерт.

За словами Небоженка, "нинішня Конституція так влаштована, що у будь-якого президента, при чому справа не у прізвищі, виникає бажання сконцентрувати владу під себе".

Експерт також звернув увагу на низьку законодавчу ініціативність народних депутатів, які, за його словами, "часто лише натискають на кнопки для голосування".

"Це значить, що нам потрібен і новий закон про вибори, і зміни в Конституцію щодо парламентаризму, оскільки знову на чергових мажоритарних виборах ми пропустимо і лобізм, і політичні інтриги. До Верховної ради мають проходити партії, що працюють на засадах парламентаризму", - зазначив він.

Крім того, Небоженко зазначив, що згідно з нинішньою Конституцією силовий блок залежить під президента, який подає кандидатури міністра оборони, міністра МВС та голови СБУ. На його думку, це робить парламент залежним від силовиків, що у випадку формування парламентської більшості має суттєвий вплив на депутатів.

"Фактично скрізь у світі парламент відповідає за усе, а у нас частину Кабміну формує президент, а іншу – парламент. Те ж саме із Конституційним судом, на який має вплив голова держави, і судді якого бояться, що завтра будь-який районний суд розпочне проти них справу і все", - пояснив Небоженко.

На думку політолога, чітке розмежування повноважень між гілками влади на конституційному рівні та парламентська модель дозволять міністрам і суддям не залежати від політичного тиску і сумлінно виконувати свої обов’язки.