ua en ru

Інформація про закордонні рахунки у політиків підтверджується в більшості випадків, - експерт

Голові Київміськдержадміністрації Володимиру Бондаренко варто наслідувати приклад Олександра Попова і пройти форму "відповідальної присяги", щоб розставити крапки над «і» у питанні наявності у нього рахунків за кордоном. Таку думку висловив президент Української Академії політичних наук Микола Михальченко.

"Скажімо так: народ в більшості своє цілком серйозно вважає, що у кожного більш - менш відомого українського політика і тим більше бізнесмена є один або кілька рахунків за кордоном "на чорний день". Про це пише і преса, про це говорять опоненти політиків. Найчастіше такі припущення знаходять рано чи пізно підтвердження. Наприклад, сьогодні за кордоном арештовуються рахунки Януковича та його наближених - уже є офіційна інформація з Швейцарії.

Однак, за словами політолога є винятки. "Буквально днями Національний банк Австрії повідомив, що у екс-голови КМДА Олександра Попова немає рахунків в банках цієї країни, хоча в ЗМІ стверджувалося протилежне", - сказав Микола Михальченко.

"До речі, я б порекомендував Володимиру Бондаренко, який балотується в мери Києва наслідувати приклад свого попередника. Олександр Попов, наскільки я знаю сам подав запит до Австрії за спеціальною процедурою, відмовившись від банківської таємниці. Якщо людині - політику, бізнесмену, нічого приховувати він цілком може обілити своє ім'я, отримавши офіційну відповідь Нацбанку Австрії про відсутність рахунків в цій країні", - сказав Михальченко.

Нагадаємо, в українських інтернет-ЗМІ з'явилася інформація про те, що голову КМДА Володимира Бондаренка нібито бачили під час травневих свят в одному з престижних австрійських готелів. За інформацією ЗМІ, готель розташований в безпосередній близькості від одного з відділень австрійського банку, в якому обслуговувалися фірми братів Клюєвих.

Також раніше ЗМІ повідомляли, що екс-голова КМДА Олександр Попов відмовився від банківської таємниці у відповідь на звинувачення в ЗМІ і подав офіційний запит у банк Австрії. У відповідь Австрійський Національний банк офіційно повідомив, що на ім'я Олександра Попова не зареєстровано жодних банківських рахунків.