ua en ru

Інфляція в Китаї зросла до максимальних значень за останні три роки - 5,5%

Інфляція в Китаї зросла до максимальних значень за останні три роки. За даними Національного статистичного бюро Китаю, споживчі ціни в травні виросли на 5,5% у порівнянні з 5,3% у квітні і 4% річного прогнозу китайської влади. Про це повідомляє AFP з посиланням на Держстат КНР. Попередній максимум був зафіксований в липні 2008 р., коли інфляція становила 6,3%.

Це стало наслідком зростання цін на продукти харчування. Пекін, починаючи з жовтня 2010 р., вже кілька разів піднімав облікову ставку з метою зниження інфляції.

На думку експертів, незважаючи на зусилля влади у стриманні подальшого зростання цін, у найближчі місяці інфляція збережеться на високому рівні.

Також згідно Держстату КНР, в травні ціни на продовольчі товари в країні зросли на 11,7%, ціни на непродовольчі товари збільшилися на 2,9%, на житло - на 6,1%.

Індекс цін виробників (PPI) у Китаї піднявся в травні на 6,8% і 0,3% відповідно в порівнянні з травнем 2010 р. і квітнем цього року.

Загальний обсяг роздрібних продажів споживчих товарів виріс на 16,9% порівняно з тим же місяцем минулого року, а обсяг доданої вартості продукції провідних промислових підприємств Китаю зріс на 13,3%.

У січні-травні поточного року обсяг інвестицій у розвиток галузі нерухомості в країні збільшився на 34,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року. За цей же період обсяг інвестицій в основні фонди Китаю збільшився на 25,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року.