ua en ru

Індія відмовилися видати дозвіл британської Vedanta на вибуток руди в штаті Орісса

Міністерство захисту навколишнього середовища і екології Індії відмовилося видати дозвіл британській гірничодобувній компанії Vedanta Resources на видобуток алюмінієвої руди в штаті Орісса (розташований на північному сході країни, на узбережжі Бенгальської затоки). Згідно представленій індійським відомством доповіді, розробка бокситової шахти в Оріссі порушить права первісних племен, що мешкають в регіоні, і поставить їх на межу знищення, передає ВВС.
Зокрема, в індійському міністерстві заявили, що спеціальна комісія, що складається з чотирьох експертів, провела всестороннє дослідження даного питання і представила його результати, згідно яким розробка копальні порушує права місцевих племен на догоду іноземній компанії. Це, у свою чергу, підриває довіру місцевого населення до властей Індії. Крім того, згідно з результатами дослідження, розробка бокситової шахти в Оріссе приведе до вирубки 7 кв. км лісу на території штату, що поставить племена, що проживають там, на грань вимирання.
У представництві британської компанії відзначили, що повністю підкорятимуться вирішенню індійської сторони.
Зазначимо, що Vedanta Resources добивалася дозволу на розробку шахти в Оріссі впродовж чотирьох років. Коли компанія вперше представила свої плани з розробки бокситової копальні в регіоні, це викликало активна полеміка в індійському суспільстві. Тоді вперше прозвучали припущення про шкоду проекту екології штату і порушенні прав місцевого населення.
Інтерес самої Vedanta до бокситової шахти в Оріссе зрозумілий: компанія, яка виробила 762 тис. метричних т алюмінію у 2009-2010 фінансовому році, що завершився 31 березня 2010 р., планувала за рахунок даної копальні понизити витрати на сировині. Компанія мала намір інвестувати в проект 8 млрд дол.