ua en ru

Індекс продовольчих цін ФАО знизився до мінімальної позначки з вересня 2009 р

Індекс продовольчих цін ФАО знизився до мінімальної позначки з вересня 2009 р Фото: індекс ФАО

Оновлено прогнози по пшениці, рису та фуражному зерну

Індекс продовольчих цін ФАО продовжив зниження у травні і впав до найнижчої позначки за останні шість років багато в чому завдяки зниженню цін на зернові на тлі сприятливих прогнозів на врожай цього року, повідомили у прес-службі Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Індекс продовольчих цін ФАО склав в середньому 166,8 пунктів у травні, тобто знизився на 1,4% порівняно із квітневим показником і на цілих 20,7% порівняно з аналогічним показником рік тому.

ФАО також переглянула у бік підвищення прогноз по світовому виробництву пшениці, фуражного зерна і рису, чекаючи хороші врожаї кукурудзи в Китаї та Мексиці, а також рясні врожаї пшениці в Африці та Північній Америці.

В останньому випуску зведення ФАО "Попит на зернові та пропозиція зернових" йдеться, що світове виробництво рису зросте на 1,3% в порівнянні з минулим роком, головним чином, завдяки зростанню виробництва по всій Азії. Проте, прогноз ще може змінитися, оскільки виробництво в цьому сезоні буде дуже сильно залежати розвитку ситуації в найближчі кілька місяців.

У травні індекс досяг найнижчого рівня з вересня 2009 року.

Травневе зниження загального індексу було обумовлено падінням індексу цін на зерно у травні на 3,8% порівняно з квітнем, індексу цін на молочні продукти - на 2,9% і однопроцентним падінням індексу цін на м'ясо.

Індекс цін на цукор зріс на 2% у зв'язку з тимчасовою затримкою сезону в Бразилії, незважаючи на рясне пропозицію.

Індекс цін на рослинні олії і жири виріс на 2,6%, що частково було обумовлено побоюваннями з приводу того, що активізація Ель-Ніньо може вплинути на виробництво в Південно-Східній Азії.

В останньому оновленому прогнозі світове виробництво зернових в 2015 році складе 2524 млн тонн, що тільки на один відсоток нижче рекордного минулорічного рівня. Співвідношення запасів до споживання зернових у світі за прогнозами знизиться незначно, сприяючи в цілому встановленню стабільності на ринках зернових.

Нагадаємо, у квітні індекс продовольчих цін ФАО склав 171 пункт, що на 1,2% нижче порівняно з березневим показником і на 19,2% нижче порівняно з рівнем квітня 2014 р. Індекс минулого місяця досяг свого найнижчого рівня з червня 2010 року.