ua en ru

Світові ціни на сільськогосподарські товари у квітні знизилися, - ФАО

Світові ціни на сільськогосподарські товари у квітні знизилися, - ФАО Фото: індекс продовольчих цін ФАО опустився

Серед причин - низькі фрахтові ставки і сильний долар

Міжнародні ціни на сільськогосподарські товари продовжили свій спад у квітні, і рясні запаси готові компенсувати будь-який тиск на ціни внаслідок невеликого зниження обсягу світових врожаїв, очікуваного в цьому році. Про це повідомили у прес-службі Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Світове виробництво зернових, ймовірно, скоротиться на 1,5% порівняно з рекордним виробництвом минулого року, в основному в результаті зниження посівних площ з кукурудзою, але наслідки будуть пом'якшені за рахунок "винятково високих" рівнів існуючих запасів, йдеться в останньому прогнозі ФАО, опублікованому сьогодні.

ФАО попередньо прогнозує, що при збереженні нормальних погодних умов протягом решти сільськогосподарського сезону виробництво зернових у світі у 2015 році складе близько 2 509 млн т, що майже на 5% вище середніх значень за останні п'ять років. Виходячи з попередніх прогнозів ФАО рівня споживання і виробництва в сезоні 2015-2016 року, загальносвітові запаси зернових скоротяться майже на 3% порівняно з рекордними рівнями на початок сезону, при цьому більш швидкими темпами будуть скорочуватися запаси фуражного зерна і рису, і меншою мірою запаси пшениці.

"Сукупна світова вартість імпорту продовольства, за прогнозами, досягне п'ятирічного мінімуму у 2015 році, в основному за рахунок зниження світових цін, низьких фрахтових ставок і сильного долара", - йдеться в доповіді. Обсяги імпорту різних продуктів харчування змінилися незначно або навіть виросли. Країни з низьким доходом також отримають вигоду від більш низьких витрат на імпорт.

Індекс продовольчих цін ФАО склав у квітні 171 пункт, що на 1,2% нижче порівняно з березневим показником і на 19,2% нижче порівняно з рівнем квітня 2014 р. Індекс досяг свого найнижчого рівня із червня 2010 року.

Індекс продовольчих цін ФАО - це показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик продовольчих сировинних товарів. Він розраховується на основі середньозважених значень індексів цін на п'ять товарних груп: зернові, м'ясо, цукор, рослинні масла і молочні продукти.

Світові ціни на продовольство, швидше за все, будуть знижуватися під тиском рясних запасів і сильного долара. За даними "Продовольчого прогнозу", коливання валютних курсів і макроекономічні зміни будуть, як і раніше, впливати на ринки у 2015-16 рр.

Завдяки кільком рокам стабільних урожаїв, запаси більшості основних продовольчих товарів знаходяться зараз у надлишку. В результаті чого спад виробництва зернових не повинен позначитися на наявності продовольства для споживання.

Виробництво молочної продукції має зрости на 2% у 2015 році, при цьому зниження цін призведе до збільшення імпорту в Африці. Скасування системи квотування молока Європейським союзом, швидше за все, приведе до зростання продуктивності і було однією з основних причин падіння індексу цін на молочну продукцію на 6,7% порівняно з показником березня.

"Виробництво цукру, як очікується, збільшиться лише незначно, що зумовлено збільшенням виробництва в Індії, Європейському союзі та Австралії, і перевершує споживання вже протягом п'ятого сезону поспіль", - йдеться в повідомленні.

Крім того, завдяки рясному урожаю сої, загальний показник по виробництву рослинних масел збільшиться на 5,7% у 2014/15 рр., що в поєднанні з плаваючими цінами, пов'язаними з охолодженням попиту з боку сектора біопалива і рясними запасами, може призвести до скорочення виробництва в майбутньому сезоні.

Світове виробництво яловичини зросте лише на 0,2% у наступному році, водночас сукупне виробництво м'яса зросте на 1,3%.

Риба стає дедалі більш значущим продуктом у світовому раціоні харчування, що підстібається стрімким зростанням в секторі аквакультури, де виробництво, як очікується, збільшиться на 5% у наступному році. Очікується також відновлення в секторі рибальства після торішнього дефіциту, пов'язаного з настанням погодного явища Ель-Ніньо, що сприятиме швидкому зростанню улову, в тому числі для використання у якості кормів для аквакультури.

Нагадаємо, ФАО надасть допомогу постраждалим фермерам у результаті конфлікту на сході України.