ua en ru

Індекс інвестиційної привабливості України досяг максимуму за 6 років

Індекс інвестиційної привабливості України досяг максимуму за 6 років Фото: ЄВА підвищила індекс інвестиційної привабливості України (eba.com.ua)

У 2017 він досяг 3,15 бала за 5-бальною шкалою

Індекс інвестиційної привабливості України досяг історичного максимуму за останні шість років. Про це свідчать дані опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед своїх членів.

За станом на 2017 рік, цей показник досяг значення 3,15 балів за 5-бальною шкалою. При цьому торішній індекс склав: 2,88 і 2,85 бала - в червні і грудні відповідно. Останній раз відмітка індексу перетинала кордон в 3 бали лише в кінці 2011 року.

Європейська Бізнес Асоціація провела опитування серед керівників 142 найбільших міжнародних та українських компаній. Результати опитування показали, що негативні настрої бізнесменів не зникли, але ослабли.

Серед позитивних змін респонденти виділяють відкритість від державних даних, поступову дерегуляції, помітний розвиток електронних сервісів, спрощення процедури отримання дозвільних документів на будівництво, мораторій на перевірки, послаблення валютного контролю, введення інституту приватних виконавців, прийняття закону про squeeze-out тощо

Серед топ-пріоритетних проблем, що потребують особливої уваги з боку влади бізнес назвав три незмінні позиції: боротьба з корупцією - 36%, судова реформа - 20%, земельна реформа - 11%.

Деякі учасники серед негативних факторів відзначили повільний темп реформ, високі ставки кредитування бізнесу, конфлікт на Сході, бюрократію, контрабанду і тіньову економіку.

З помітно більшим оптимізмом інвестори дивляться в майбутнє. Так, 46% опитаних впевнені, що бізнес-клімат стане кращим в кінці 2017 року (в минулому хвилі так вважало 35% респондентів).

38% директорів членських компаній Асоціації також вважають, що український ринок буде сприятливим для залучення нових інвестицій у другій половині 2017 року.

І тільки 19% схиляються до протилежної думки. Це мало порівняно з 42% респондентів, які в грудні 2016 року не визнали ринок України привабливим для нових інвесторів.

Європейська Бізнес Асоціація - неурядова організація, яка об'єднує більше 900 європейських, міжнародних та Вітчизняних компаній, які працюють в Україні. Ініціатором її створення була Європейська Комісія.

Основною метою діяльності Асоціації є налагодження стосунків європейського бізнесу з представниками влади в Україні для співпраці щодо створення сприятливих умов ведення бізнесу та залучення прямих іноземних інвестицій в економіку країни.

Нагадаємо, Міністерство эконмического розвитку і торгівлі очікує підняття України в рейтингу Doing Business на 10 позицій.