ua en ru

Індекс ділових очікувань в IV кварталі зріс на 0,2 п.п. – до 119,3%, - опитування НБУ

Індекс ділових очікувань в IV кварталі у порівнянні з попереднім кварталом зріс на 0,2 п.п. - до 119,3%. Про це йдеться головних результатах опитувань підприємств щодо їх ділових очікувань у ІV кварталі 2011 р., передає прес-служба Національного банку України (НБУ).
Очікувана інфляція на наступні 12 місяців зросла на 0,4 п.п. - до 14%.
"Серед основних дестабілізуючих факторів виробництва та цінового розвитку респонденти продовжували називати зростання цін на енергоносії та сировину і матеріали, однак оцінки впливу цих факторів дещо знизились", - йдеться у повідомленні.
За очікуваннями респондентів, у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме. Однак на тлі посилення жорсткості умов надання кредитів (як вважають 35,4% респондентів), наявності інших джерел фінансування (відмітили 26,1% респондентів), частка респондентів, які планують брати банківські кредити, зменшилася (до 42,7%, зменшення на 0,5 п.п.). Основним стримуючим фактором використання кредитних послуг респонденти продовжують називати високий рівень відсоткових ставок (67,6% відповідей, зменшення на 1,5 п.п.).
Знизилася частка респондентів, які скаржаться на проблеми зі своєчасним та повним проведенням операцій з коштами, розміщеними на банківських рахунках (до 4,1% порівняно з 4,6% у ІІІ кварталі).