ua en ru

Імпорт сільгосптехніки цього року впаде на 20%, - учасник ринку.

Імпорт сільгосптехніки цього року впаде на 20% - з 240 млн долл. до 190-195 млн долл., повідомив РБК-Україна генеральний директор компанії "Амако" Віталій Скоцик.

За його словами, у 2009 р. імпорт впав в 100 разів - з 24 млрд долл до 240 млн долл. Причиною зниження імпорту є дефіцит обігових коштів у аграріїв, оскільки ті мають обмежений доступ до банківських кредитів та лізінгових схем.

Як відзначив експерт, інтенсивність ринку буде значно вища в осінню компанію, коли компанії, які зберуть урожай, отримають гроші і будуть купувати підприємства, що не пережили кризу. Отож, у 2010-2011 рр.очікується значна реструктуризація бізнесу, наголосив аграрій.

На думку представника галузі, 70% сільгосптехніки є зношеною, причому велику активність до нової техніки проявляють невеликі і середні господарства. "Є маса середніх і малих підприємств, які мають 5-7 тис га землі. Це середній прошарок. Вони не мають великих кредитних боргів та мають достатньо коштів для покупки техніки"», - сказав експерт.

За словами В.Скоцика, для розвитку оновлення сільгосптехніки держава має активізувати лізінгові схеми та відновити форвардні закупки зерна, що дозволить аграріям отримати «живі» гроші.