ua en ru

Імпорт бурякового цукру до України в I кв. 2010 р. зменшився у 7 разів - до 2,6 тис. т

У I кварталі поточного року до України було імпортовано 2,6 тис. т бурякового цукру, що більш ніж в сім разів менше імпортованих об'ємів даного продукту (19,5 тис. т) за аналогічний період попереднього року. Про це повідомляє асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).

Таку ж тенденцію можна прослідкувати і по інших видах цукру (глюкоза, фруктоза, цукрові сиропи та ін.), об'єми імпорту яких зменшилися в три рази до 2,7 тис. т протягом I кварталу 2011 року в порівнянні з I кварталом 2010 року. Також протягом I кварталу поточного року не імпортувався до України очеретяний цукор-сирець, тоді як торік обсяг імпорту даного товару склав 21,8 тис. т за аналогічний період. Варто нагадати, що Україна при вступі до Всесвітньої торгової організації (ВТО) погодилася на щорічний імпорт за пільговим митним тарифом 267,8 тис. т цукру-сирцю.

"У даній ситуації важливо, щоб процедура розподілу квоти ВТО була проведена прозоро і в найкоротші терміни, адже ні для кого не секрет, що власне вироблених 1,54 млн. т бурякового цукру не вистачить щоб повністю задовольнити внутрішні потреби в поточному маркетинговому році, і імпорт цукру-сирцю є важливим для забезпечення стабільності на ринку цукру", - відзначає експерт аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький.