ua en ru

Імпорт сала в Україну за 10 міс. скоротився на 21%

Імпорт сала в Україну за 10 міс. скоротився на 21% Фото (Board.com.ua): імпорт сала в Україну

За даними УКАБ, це передусім пов'язано зі скороченням виробництва ковбасних виробів

Імпорт сала і жирів в Україну в січні-жовтні, порівняно з аналогічним торішнім періодом, скоротився на 21% - до 46,6 тис. т. Про це з посиланням на дані митної статистики повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу "(УКАБ).

Як зазначається, насамперед це пов'язано зі скороченням виробництва ковбасних виробів, адже тверде сало і жири, які ввозяться з-за кордону, далі використовуються у м'ясопереробній промисловості.

Основними країнами-імпортерами були Польща - 62%, Німеччина - 23% і Нідерланди - 9%. Середня ціна імпорту становила близько 0,60 дол./кг, що на 0,30 дол./кг дешевше, ніж за аналогічний період 2014 р.

"Таким чином, через девальвацію гривні і ввізні мита на продукцію в Україну імпортувалася дешева сировина", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, в серпні міністр сільського господарства РФ Олександр Ткачов пообіцяв росіянам замінити українське сало південноамериканським.

Нагадаємо, у 2013 р. було зафіксовано зростання імпорт сала тому, що його виробництво в Україні скоротилося внаслідок зниження поголів'я сальних порід через переорієнтацію підприємств на вирощування м'ясних порід свиней. При цьому наголошувалося, що в разі девальвації гривні можна очікувати на зниження імпорту сала в Україну, оскільки при високому курсі долара імпортне сало стає досить дорогим.