ua en ru

Імпорт гречки в Україну за звичайним режимом не нанесе відчутного удару по цінах, - експерт

Імпорт гречки в Україну за звичайним режимом, можливість якого обговорюється в уряді, не нанесе відчутного удару по цінах зважаючи на те, що в Україні діє 20-відсоткове імпортне мито на гречку. Про це йдеться в повідомленні аналітичного департаменту "Української аграрної конфедерації".
"Проте, якщо імпорт буде пільговий через Аграрний фонд (як у ситуації з імпортом цукру), тобто без мита і ПДВ, то вітчизняний виробник може серйозно постраждати", - вважають експерти.
На їх думку, такий імпорт, "особливо у період масової реалізації гречки, зумовить штучне зниження ціни на цю культуру та зменшить зацікавленість українських гречкосіїв займатися її вирощуванням у подальшому".
"Такий розвиток подій на короткий термін надасть вигоду кінцевим споживачам, але у подальшому негативно вплине на виробників, а згодом, і на споживачів", - вважають експерти аналітичного департаменту УАК.
Нагадаємо, відкриваючи засідання уряду 2 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв у разі необхідності закупити гречку на зовнішньому ринку для стабілізації цін в Україні.