ua en ru

Ільїн стверджує, що Янукович 1 березня обговорював з ним звернення до Путіна

Ільїн стверджує, що Янукович 1 березня обговорював з ним звернення до Путіна Фото: Юрій Ільїн (УНІАН)

Водночас Ільїн зазначив, що не був повністю поінформований про суть звернення

Колишній командувач ВМС України Юрій Ільїн стверджує, що екс-президент Віктор Янукович 1 березня 2014 року обговорював з ним звернення до президента Російської Федерації (РФ) Володимира Путіна. Про це він повідомив під час допиту по відеоконференції у справі про державну зраду Януковича в Оболонському районному суді, передає кореспондент РБК-Україна.

"Про це звернення я знав безпосередньо від Януковича. Першого березня він мені подзвонив. Сказав, що ситуація на південному сході України теж починає виходити з-під контролю, населення висловлює невдоволення. Янукович сказав, що сторони, які підписують Угоду про врегулювання конфлікту між ним і опозицією, не реагують. Він запитав мене про реакцію з боку керівництва НАТО", - повідомив Ільїн.

За його словами, Ільїн відповів, що не було ніякої реакції.

"Я йому повідомив, що можна звернутися до США. На що президент зазначив, що правових підстав немає. Він сказав мені, що йде підготовка, що він збирається звернутися до президента РФ Путіна з проханням невідкладно розпочати консультації, вивчити можливість розгортання поліцейської або миротворчої місії. Спитав моєї думки, як військового", - розповів свідок.

За словами Ільїна, він зміг зв'язатися з колишнім командувачем Внутрішніх військ МВС Станіславом Шуляком.

"Я зв'язався з ним, він сказав, що знає, що таке звернення готується. Для мене стало зрозуміло, що на той момент, враховуючи, що ніхто в Києві взагалі заходів не вживає, це буде правильно", - додав він.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше сьогодні, Ільїн заявив, що війська Збройних сил України (ЗСУ) у Криму в 2014 році були готові виконувати бойові завдання в разі введення воєнного стану.