ua en ru

Іллічівський порт презентував 12 інвестиційних майданчиків для залучення інвесторів

Іллічівський порт презентував 12 інвестиційних майданчиків для залучення інвесторів Фото: Юрій Крук

Іллічівський морський торговельний порт презентував 12 інвестиційних майданчиків, які він виділив на своїй території для потенційних компаній-інвесторів. Про це під час виступу на інвестиційному форумі "Іллічівський порт. Державно-приватне партнерство. Інвестиції, стратегія, розвиток" заявив керівник порту Юрій Крук.

За його словами, у разі будівництва нових потужностей, перевалка зернових та навальних вантажів у Іллічівському порту може збільшитися на 15 млн тонн на рік і становитиме понад 30 млн тонн.

Крук зазначив, що було проведено ретельний аналіз майданчиків, які пропонуються потенційним партнерам-інвесторам.

Зокрема, під розвиток перевалки зернових надається чотири інвестиційні майданчики. Перший - частина 2-го терміналу, де розташовані 9-й і 11-й склади, спеціалізований комплекс з перевалки наливних вантажів, розташований на ділянці, прилеглій до 7-го причалу.

"Тут планується будівництво зерноперевантажувального комплексу та комплексу з перевалки масел, загальною потужністю не менше 3 млн тонн на рік", - зазначив Крук.

За його словами, друга майданчик - частина 2-го терміналу - майданчики в тилу 8-го і 9-го причалів, де глибини - до 11,5 метрів. Зазначивши, що ці причали виведені з експлуатації і потребують реконструкції, Крук акцентував увагу на тому, що в даному проекті зацікавлені кілька компаній.

В якості третього майданчику під перевалку зернових пропонується 24-й критий склад (10 тис. кв. м), потужність якого після технічного переоснащення і реконструкції сягне, як передбачається, не менш 1,2 млн тонн в рік.

Четвертий майданчик - тилові площі (8 га), де розташоване ремонтно-будівельне управління порту, які реально використовувати під елеватор.

За словами Крука, розвиток напряму з перевалки вугільно-рудних вантажів передбачає виділення двох інвестиційних майданчиків: перший термінал, а також тили 10-го причалу.

"Основна ставка робиться на перевалку зернових і вугільно-рудних вантажів. Ми представили 12 інвестиційних майданчиків, які пропонуються для реалізації потенційним інвесторам - вантажовласникам. Як тим, які вже співпрацюють з портом, так і тим, які виявили бажання залучити інвестиції і мають сьогодні вантажну базу", - сказав Крук.

За словами Крука, в 2014 р. порт досяг максимального вантажообігу за останні 5 років - 14,6 млн тонн в рік. За підсумками 5 місяців поточного року даний показник склав 6,524 млн тонн, що на 600 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період 2014 р.

"Проектна потужність порту - 30 млн тонн переробки вантажів в рік. Тобто, за існуючими потужностями - потенціал збільшення 15 млн тонн. Я повинен сказати, що історичний максимум, досягнутий на потужностях порту становив 19,5 млн тонн переробки, що було ще в радянський час", - зазначив Крук.

Нагадаємо, в січні-квітні 2013 р. вантажообіг ІМТП становив 4,706 млн т, з приходом Крука на посаду начальника порту, тільки за чотири місяці 2015 р. цей показник досяг майже 6 млн. т. Таким чином, за фінансовими показниками порт вийшов з останнього місця (результат першого півріччя 2013 р. - збитки 33 млн грн) на 2 місце в галузі (чистий прибуток за підсумками першого кварталу 2015 р. склала 257 млн грн.)