ua en ru

IFC запускає в Україні програми з енергоефективності.

Міжнародна фінансова корпорація (International Finance Corporation, IFC) запускає в Україні програми з енергоефективності. Про це журналістам повідомила голова представництва місії IFC, Олена Волошина, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, є декілька напрямів, в яких корпорація уже працює в Україні. Наприклад, фінансування напряму промислових компаній та обленерго. Другий варіант співпраці - фінансування проектів через банки. "В Україні це поки що не працює, але є гарний досвід Росії, де такі проекти запущені", - сказала О.Волошина.
Також IFC разом із Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Європейським банком створили фонд "Чистих технологій". "Через цей фронт ми будемо фінансувати проекти в альтернативній енергетиці та енергоефективні технології в агробізнесі", - сказала вона.
Також голова місії сказала, що в Україні стартують дві програми з енергоефективності. Перша з них - "Ресурси збереження". Вона стосуватиметься агросектору. В рамках програми планується залучити 150 млн дол., щоб зменшити викиди CO2 на 230 тис. т на рік. також в рамках програми "Цікаве використання біомаси".
Друга програма стосуватиметься енергоефективності в житлово-комунальній сфері. Головна проблема в цій програмі, за словами О.Волошиної, в законодавчому регулюванні. Тому експерти IFC готують пропозиції щодо реформування нормативно-правової бази, аби можна було фінансувати проекти або через комунальні підприємства, або через кондомініуми.