ua en ru

IEA не виділятиме нафту зі стратегічних запасів для допомоги економіці і зниження цін

Міжнародне енергетичне агентство (IEA) буде виділяти нафту зі стратегічних запасів тільки у випадку перебоїв у постачанні, а не для допомоги економіці або зниження цін. Про це в інтерв'ю Reuters заявила новий виконавчий директор організації, колишній міністр економіки Нідерландів Марія ван дер Ховен.
"Це відповідь на перебої в постачаннях, і повинно бути таким", - сказала Марія ван дер Ховен, яка очолила IEA 1 вересня.
За її словами, подібна акція в червні була успішною, але повторювати її поки не планується.
Нагадаємо, в червні агентство вирішило викинути на ринок 60 млн барелів нафти і нафтопродуктів для стабілізації цін, що стало третьою такою акцією за 37 років існування організації. IEA вимагає, щоб 28 назв країн тримали запаси нафти, достатні для 90 днів споживання.
Ховен заявила, що IEA не прагнуло захистити промислово розвинені країни від зростання цін на нафту. Сорт Brent в квітні досяг 127,02 дол. за барель - поки максимального рівня за 2011 р. - а зараз торгується в районі 115 дол. IEA часто говорило, що нинішні ціни загрожують економічному зростанню.
Ховен повідомила, що має намір зміцнювати відносини IEA з ОПЕК і незабаром відвідає штаб-квартиру картелю у Відні для зустрічі з його головою Абдуллою аль-Бадрі.
"Дуже важливо, щоб наші відносини з нафтовидобувними країнами були відкритими і прозорими, не тільки в нафтовій, але і в газовій сфері, це необхідно", - сказала Ховен.
IEA також хоче розвивати відносини з Китаєм та Індією як з одними з найбільших споживачів нафти, але в найближчому майбутньому ці країни не увійдуть до IEA, бо не є учасниками Організації з економічного співробітництва та розвитку, сказала глава агентства.
"Але з іншого боку, дуже важливо контактувати з цими країнами і працювати над спільними програмами", - додала вона.