ua en ru

IBM відкриє в Молдавії лабораторію з наукових досліджень у галузі інноваційних технологій

Транснаціональна корпорація IBM відкриє в Молдавії лабораторію з наукових досліджень і розвитку в області інноваційних технологій. Як повідомив журналістам в Кишиневі міністр інформаційних технологій і зв'язку Молдавії Олександр Олійник, домовленість про це досягнуто під час переговорів молдавської делегації з керівництвом компанії IBM, які відбулися в Нью-Йорку. Переговори з боку IBM вів віце-президент корпорації з досліджень та розвитку Томас Рівз. Про це повідомляє РБК.
Як зазначив А.Олійник, Молдавія стане 11-ю країною світу, в якій корпорація IBM відкриє лабораторію з наукових досліджень і розвитку в області інноваційних технологій. Зараз по всьому світу існують 10 лабораторій такого роду, і IBM щороку вкладає в них більше 6 млрд дол. Ці лабораторії займаються фундаментальними і прикладними дослідженнями, що стосуються нано-технологій, застосування інновацій в медицині, прикладної математики.
За словами А.Олійника, домовленості між урядом Молдавії і транснаціональною корпорацією IBM будуть матеріалізовані в угоді про партнерство, яке намічено підписати в найближчій перспективі.
Результатом співпраці сторін стане збільшення місцевого потенціалу для наукових досліджень і розробок.
Згідно з домовленістю, 8 вчених з Молдавії протягом 18 місяців будуть знаходитися в лабораторії IBM в Цюріху, яка є однією з найбільших у світі галузевих науково-дослідних організацій. Там молдавські вчені пройдуть підготовку у галузі використання та створення самих передових технологій наукового дослідження і розвитку. Потім разом з колегами з IBM молдавські вчені будуть брати участь у спільних проектах і бути співавторами майбутніх інноваційних продуктів.
За попередніми оцінками, вартість реалізації проекту співпраці Молдавії з IBM складе більше 20 млн євро.
На першому етапі буде створено 20-30 робочих місць.