ua en ru

IATA підвищила прогноз сукупного прибутку світових авіакомпаній на 2012-2013 рр

Міжнародна асоціація повітряного транспорту (IATA) підвищила прогноз сукупного прибутку світових авіакомпаній на 2012 р. і 2013 р., але попередила, що індустрія залишається вкрай вразливою у зв'язку з борговою кризою в єврозоні і загрозою "фіскального обриву" в США. Згідно з оприлюдненим сьогодні прес-релізом IATA, організація чекає, що в поточному році прибуток авіакомпаній складе 6,7 млрд дол. проти 4,1 млрд дол., що прогнозувалися раніше. У 2013 р. авіагалузь чекає прибуток у розмірі 8,4 млрд дол. проти колишньої жовтневої оцінки в 7,5 млрд дол.

Підвищення прогнозу по прибутках авіакомпаній на поточний рік IATA пояснила добрими результатами авіаперевізників за підсумками II і III кварталів 2012 р. Незважаючи на високі ціни на нафту марки Brent і уповільнення зростання світової економіки, прибутки авіакомпаній і генерований ними рівень грошового потоку виросли і досягли показників, зіставних з показниками 2006 р., коли ціна за барель нафти на перевищувала 45 дол., а зростання світової економіки було на рівні 4%. Історично, за часів падіння зростання ВВП до рівня 2% авіакомпаній демонстрували колективні збитки, проте в 2012 р. галузь змогла пристосуватися до непростої операційної обстановки, чому сприяли програми підвищення ефективності і реструктуризації бізнесу, повідомила IATA.

За даними організації, помітне поліпшення показників демонструють крупні авіаперевізники з показником EBITDA на рівні 10-15% від виручки в III кварталі 2012 р. Поліпшення показників у цілому по галузі пов'язане з помітним зростанням пасажиропотоку (на 5,3%), прокоментували в IATA. Втім, деяке зниження ціни на нафту не вилилося в пряме зниження витрат авіакомпаній на авіапаливо, і в цілому, незважаючи на явні поліпшення, галузь залишається вразливою.

IATA - міжнародна неурядова асоціація, заснована в 1919 р. в Гаазі (Нідерланди) як союз авіакомпаній з метою організації безпечних, регулярних і рентабельних повітряних перевезень. На даний момент в асоціацію входять 230 авіакомпаній, що представляють 118 країн. Представництва організації є в 60 країнах. Головний офіс знаходиться в Монреалі (Канада), європейський центр - в Женеві (Швейцарія). Один з регіональних офісів організації знаходиться у Москві.

Читайте також: Прибуток світових авіакомпаній у 2012 р. знизиться в два рази - до 4,1 млрд дол., - IATA