ua en ru

Human Rights Watch констатує обвал демократичних свобод в Україні в 2013 р

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) констатує обвал демократичних свобод в Україні в 2013 році.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) констатує обвал демократичних свобод в Україні в 2013 році. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Щодо України HRW, в опублікованому "Всесвітній доповіді-2014", відзначає цілий ряд проблем у правозахисній сфері. Це питання лікування Юлії Тимошенко за кордоном, утиски сексуальних меншин, непрацюючий механізм надання політичного притулку в Україні для громадян інших країн на прикладі справи Леоніда Развозжаєва, який намагався сховатися від переслідувань в Росію.

Крім цього, особливу увагу приділено нападів на журналістів - зокрема, інциденту з кореспондентом "5 каналу" Ольгою Сніцарчук і фотокореспондентом Владиславом Соделем, а також Євромайдану. Щодо останнього наголошується, що влада застосувала надмірну силу для розгону демонстрантів у ніч на 30 листопада.

"В цілому, протягом 2013 року зазначалося прагнення влади рухатися в бік європейських цінностей, але в кінці року, після призупинення процесу підписання угоди про асоціацію з ЄС, стався різкий поворот", - заявила експерт HRW по Україні, Росії і Білорусії Юлія Горбунова. Слід зазначити, що World Report 2014 охоплює ситуацію в Україні до листопада. Горбунова впевнена, що якби доповідь писався за підсумками всього року, він був би "значно жорсткіше".

Російський адвокат Дмитро Аграновський згоден, що Україна зараз - не найприємніше місце для політичних біженців, хоча раніше наша країна надавала притулок російським опозиціонерам. "Ольга Кудріна з забороненої нині в РФ Націонал-більшовицької партії в 2008 році отримала в Україні політичний притулок", - нагадав Аграновський.

На його думку, влада України нічого не могли зробити у випадку з Леонідом Развозжаєвим: "Україну поставили перед фактом - його вивезли таємно".

Разом з тим співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що в Україні йде повномасштабний наступ на фундаментальні права людини":

"У доповіді HRW, на мій погляд, мало уваги приділяється питанню застосування катувань правоохоронними органами. В останні тижні ми і бачимо зовсім страшні приклади позасудових страт і зникнень активістів".

Секретар парламентського комітету з питань свободи слова та інформації, депутат Олександр Голуб (Компартія) заявив що доповіді зарубіжних організацій про права людини в Україні "занадто заполітизовані і тому не завжди коректні".

Разом з тим він визнав, що ситуація в сфері захисту прав людини залишається "досить важкою". "Випадки застосування тортур в країні, на жаль, дійсно фіксуються", - зазначив народний депутат.

Нагадаємо, напередодні в січні, після скандального ухвалення "ручних законів" 16 січня, міжнародна організація Amnesty International заявила про те, що Україна демонструє регрес у правах людини: "Репресивні закони, прийняті з рекордною швидкістю без обговорення в українському парламенті, мають бути негайно скасовані. Нове законодавство, прийняте 16 січня, має на меті придушити свободу слова і право на мирні протести. Воно відкриває шлях для переслідування журналістів і активістів громадянського суспільства та закриття неурядових організацій (НУО), новинних сайтів в Інтернеті і релігійних організацій".

Раніше Amnesty International закликала українську владу скасувати заборону на демонстрації у центрі Києва. До цього, у грудні 2013 р., Amnesty International констатувала численні порушення з боку правоохоронців під час Євромайдану.