ua en ru

Хуг: людські жертви на Донбасі свідчать про надзвичайну крихкість перемир'я

Хуг: людські жертви на Донбасі свідчать про надзвичайну крихкість перемир'я Фото: Олександр Хуг

Необхідно докласти максимум зусиль, щоб озброєння залишалися далеко від лінії розмежування

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг заявив про надзвичайну крихкість перемир'я на Донбасі. Про це він розповів в інтерв'ю DW.

За словами Хуга, про надзвичайну крихкість перемир'я свідчать людські жертви на Донбасі.

"На жаль, спостерігачі СММ в останні два тижні знову і знову встановлювали наявність людських жертв. Не в результаті ДТП або підриву на мінах, а через продовження конфлікту, причому з обох сторін. В останні дні ситуація трохи розрядилася, але той факт, що люди гинуть, свідчить про надзвичайну крихкість перемир'я. Необхідно докласти максимум зусиль, щоб озброєння залишалися далеко від лінії розмежування. Щоб повернулося нормальне життя, військова логіка, домінуюча в цих областях, повинна змінитися громадянською", - сказав він.

Як наголошується, в березні між Україною, Росією, ОБСЄ та представниками сепаратистів було підписано угоду про відвід від лінії розмежування на Донбасі танків, артилерії калібром не менше 100 мм і мінометів калібром до 120 мм включно. Термін закінчується сьогодні, 10 листопада. Разом з тим, Хуг зазначив, що процес верифікації відведеного озброєння все ще триває і не завершується до якоїсь певної дати.

"Важливо згадати, що наприкінці вересня були узгоджені доповнення до пакету мінських угод. Підписані вони були тими ж сторонами. Процес реалізації цих доповнень триває донині. Верифікація не закінчується до якоїсь певної дати. Є різниця між фізичним відведенням озброєнь, розміщенням їх у місцях спеціального зберігання і верифікацією - перевіркою, що зброя не тільки поміщена в сховища, але і залишається там. СММ докладає зусиль, щоб робота з верифікації йшла далі регулярно і планомірно, навіть після фактичного відведення озброєнь", - розповів Хуг.

Також Хуг розповів про перешкоди для роботи місії в зоні конфлікту на Донбасі.

"СММ ОБСЄ має зараз більше доступу до лінії розмежування, що частково пояснюється значним поліпшенням ситуації з безпекою. Ризик знизився, і ми можемо просуватися далі, але місія як і раніше не має можливості відкрити пункти постійної присутності на лінії розмежування, оскільки ті, хто здійснює контроль в зонах, що не контролюються урядом, не занадто сильно нам допомагають", - сказав він.

Разом з тим, Хуг розповіді, що в Стаханові на луганському напрямку СММ ОБСЄ вдалося створити і відкрити так звану базу передового патрулювання (forward patrol base).

"Передбачається створення інших таких же. Все, що нам потрібно, це підтримка з боку тих, хто здійснює ефективний контроль на місцях і може гарантувати безпеку нашого персоналу та майна", - сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що бойовики 33 рази відкривали вогонь по позиціях сил АТО.