ua en ru

Госпсуд Києва повернувся до розгляду позову Пінчука та Ахметова з визнання незаконною реприватизацію "Криворіжсталі"

Господарський суд Києва поновив провадження у справі за позовом промислово-фінансового консорціуму "Інвестиційно-металургійний союз" до Фонду державного майна України (ФДМУ) про визнання незаконним та скасування наказу від 15 лютого 2005 р. №289. Про це йдеться в ухвалі суду, опублікованій в єдиному реєстрі судових рішень.

Тим наказом ФДМУ скасував ряд власних наказів по ВАТ "Криворізький гірничо-металургійний комбінат "Криворіжсталь", що стало першим кроком для подальшої реприватизації комбінату.

Нагадаємо, 14 червня 2004 р. консорціум "Інвестиційний-металургійний союз" (ІМС), створений напередодні тендеру по приватизації "Криворіжсталі" компаніями System Capital Management (SCM) і корпорацією "Інтерпайп", виграв торги за 93,02% акцій "Криворіжсталі". Пакет був придбаний за 4,26 млрд грн. (804 млн долл.). ІМС підконтрольний українським бізнесменам Рінату Ахметову і Віктору Пінчуку.

У 2005 р. продаж "Криворіжсталі" був визнаний незаконним. Суд порахував, що продавець - Фонд держмайна - безпідставно відхилив тендерні пропозиції конкурентів ІМС по конкурсу, зокрема Mittal Steel і "Северсталь" в партнерстві з Arcelor. Акції комбінату повернулися в держвласність. При повторній приватизації комбінат придбала компанія Mittal Steel Germany GMBH, запропонувавши за пакет 24,1 млрд грн.

Госпсуд Києва призначив розгляд справи на 4 червня 2013 р., на даний момент інформацій щодо розгляду справи немає.

Читайте також: Збитки "АрселорМіттал Кривий Ріг" у 2012 р. склали 2,9 млрд грн