ua en ru

Госпсуд Києва повернув Міноборони будинок Сікорського

Госпсуд Києва повернув Міноборони будинок Сікорського Фото: садиба Сікорських на вулиці Ярославів Вал (LiveJournal /Agritura)

Суддя задовольнив позов військової прокуратури щодо розірвання договору оренди із фондом-порушником

Господарський суд міста Києва погодився з позицією військової прокуратури столичного гарнізону Центрального регіону України, задовольнивши позовні вимоги щодо розірвання договору із фондом "Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського", а також зобов'язавши відповідача повернути "будинок Сікорського" разом із прилеглою земельною ділянкою держпідприємству Міністерства оборони України. Про це в понеділок повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Як зазначається, столична військова прокуратура в ході судового розгляду справи представила безперечні докази порушення Міжнародним благодійним фондом (МБФ) "Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського" умов договору оренди.

Зокрема, як встановлено, фонд-орендар не проводив ремонт будівлі, не забезпечував його охорони і утримував ввірене йому господарство" із грубими порушеннями вимог санітарного стану, а також демонстрував недбале поводження, що, як вирішив суд, неминуче призводило до знищення будівлі.

Своєю чергою, представники "Музею історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського" не змогли ані спростувати доводи прокуратури, ані надати докази вчинення дій по збереженню будівлі.

Відповідно до договору оренди від 21 червня 2000 року між держпідприємством Міноборони "Готель "Козацький" і МБФ "Музей історії повітроплавання і авіації ім. Сікорського", столичний нежитловий триповерховий будинок загальною площею 1460 кв м, розташований за вул. Ярославів Вал, 15-Б, передано в оренду на правах держмайна.

Госпсуд Києва повернув Міноборони будинок Сікорського

Фото: садиба Сікорських на київській вулиці Ярославів Вал, 15-Б (SergeyUA /Panoramio)

Як відомо, в даному київському будинку, визнаному історичною цінністю, народився і виріс винахідник першого у світі вертольота, всесвітньо відомий авіаконструктор Ігор Сікорський.

Нагадаємо, на початку року екс-президенти Кравчук, Кучма і Ющенко попросили Кличко повернути будинок Сікорського київській громаді, щоб створити на його базі музею видатного авіаконструктора..