ua en ru

Госпсуд Києва не знайшов провини Міноборони Україні у катастрофі в 2001 р. збитого ракетою Ту-154

Господарський суд Києва 6 вересня відмовився задовольнити позов російської авіакомпанії "Сибір" до Міністерства оборони України. Авіаперевізник вимагав компенсації в розмірі 15,32 млн дол. за пасажирський літак Ту-154, збитий українською ракетою над Чорним морем в 2001 р.
Літак Ту-154, що виконував рейс за маршрутом Тель-Авів - Новосибірськ, був збитий українською ракетою "земля-повітря" над Чорним морем 4 жовтня 2001 р. Всі 66 пасажирів і 12 членів екіпажу літака загинули.
Лайнер зник із екранів радарів, коли він перебував на висоті 11 км. Він впав у море в 180 км від Новоросійська. Пізніше з'ясувалося, що в день аварії літака Міноборони Україні проводило навчальні стрільби комплексу ППО. Вже 13 жовтня секретар Ради безпеки Росії заявив, що українська ракета вибухнула в 15 м над лайнером. Міністр оборони України вибачився перед рідними і близькими загиблих пасажирів і членів екіпажу літака.
26 грудня 2003 р. був підписаний договір між Росією та Україною "Про врегулювання претензій", за яким Україна виплатила родичам загиблих компенсації без визнання юридичної відповідальності. Однак у 2004 р. авіакомпанія "Сибір" зажадала від України компенсації і у зв'язку з втратою лайнера.