ua en ru

Госпсуд Києва заарештував рахунки "Кредитпромбанку" у сумі 217,46 млн грн, - джерело

Вкладники "Кредитпромбанку", не зумівши домовитися про повернення коштів, домоглися в суді рішення про арешт рахунків банку в сумі 217,46 млн грн. Копію відповідного визначення Господарського суду Києва від 1 липня 2013 р. у справі №910/12352/13 має "Комерсант-Україна".

Також суд визначив суми судових витрат, які повинен виплатити банк, а саме: судові збори - 68,82 тис. грн і 1,72 тис. грн. Крім того, суд заборонив "Кредитпромбанку" "будь-яким чином відчужувати належне йому нерухоме та рухоме майно, в тому числі майнові права "Кредитпромбанку" за будь-якими договорами та іншими угодами, в яких бере участь" Кредитпромбанк".

Суд вжив такі жорсткі заходи на забезпечення позову вкладника "Кредитпромбанку" - КУА "Практика", якій банк відмовився повернути депозит, відкритий 5 липня 2010 р. На такий крок іноземні вкладники, інтереси яких представляє КУА "Практика", зважилися, оскільки не змогли повернути свої кошти іншими способами. Нагадаємо, що бізнесмен Микола Лагун, що купив в березні "Кредитпромбанк", запропонував його вкладникам-нерезидентам відшкодувати лише 20% їх депозиту. Слід зазначити, що дія депозитного договору завершується 9 липня.

Власники депозиту - громадяни США - після виникнення конфлікту з Миколою Лагуном звернулися за зовнішньою допомогою. Тоді посол США Джон Теффт попросив главу НБУ Ігоря Соркіна особисто втрутитися в ситуацію. Президент Американсько-української ділової ради (USUBC - найбільша асоціація американських інвесторів України, що базується у Вашингтоні) Морган Вільямс направив листи Президенту Віктору Януковичу, першому віце-прем'єру Сергію Арбузову та міністру закордонних справ Леоніду Кожарі. "Активи і рахунки "Кредитпромбанку" вже переводяться в "Дельта Банк", яким також володіє Лагун. Такі дії виглядають як складові підготовки до штучного банкрутства, - зазначає Вільямс в листі. - Ви, звичайно, розумієте, що мені буде складно пояснити більш ніж 200 членам нашої ради шлях, по якому розгортаються ці дуже негативні події, щоб не скомпрометувати місію нашої організації - стимулювати їх продовжувати інвестувати в економіку України. Контраст особливо разючий на тлі заяв, зроблених під час останньої бізнес-конференції "ABC: Ukraine & Partners" у Києві, яка підтвердила наміри уряду захищати іноземні інвестиції в Україну". Поки жодне з українських відомств не відреагувало на ці листи.

Сума, яка повинна бути заблокована, становить третину вільних коштів "Кредитпромбанку" (на 1 квітня їх було 627 млн грн). У Нацбанку не змогли відповісти виданню, чи заблоковані рахунки банку за рішенням суду. Глава правління "Кредитпромбанку" Віталій Масюра дізнався про рішення від кореспондента "Комерсант-Україна". "Я вперше чую про це, оскільки перебуваю у відпустці. Нам треба розібратися з цим", - сказав він. "Прийнято рішення не по суті спору, воно носить проміжний процесуальний характер. Банк не вважає таке рішення адекватним заявленим позовних вимог і буде оскаржувати його. Після розгляду питання по суті, прийняття рішення судом і набрання ним законної сили сторони зобов'язані його виконати, і суперечка буде завершено", - заявили ввечері виданню в прес-службі "Кредитпромбанку".

Юристи відзначають, що рахунки і активи "Кредитпромбанку" можуть бути заблоковані виконавчою службою в будь-який момент. "Якщо в документах немає помилок, Нацбанк дає добро на такі рішення, і такі випадки були навіть у моїй практиці, - розповів старший юрист ЮФ "Астерс" Андрій Пожидаєв. - З таким визначенням установа не зможе працювати ні з одним кредитором, оскільки не має права відчужувати активи, включаючи переведення у "Дельта Банк". При цьому він вважає, що в установи є шанси оскаржити прийняту судом забезпечувальну міру. "Суд двічі забезпечив суму позову, заблокувавши і рахунки, і активи, що можна порахувати надмірним забезпеченням. На цій підставі можна скасувати ухвалу", - вважає юрист.

Вкладники, домагаючись повернення коштів, можуть спробувати заблокувати й інші активи власників "Кредитпромбанку". Це може ускладнити Миколі Лагуну покупку "Астра Банку", якщо угоду планувалося фінансувати за рахунок цих коштів. Отримати коментар Миколи Лагуна виданню вчора не вдалося. "Викликає велику стурбованість той факт, що, купуючи нові активи, Микола Лагун не може розрахуватися за зобов'язаннями придбаних банків, що є загрозою для банківської системи, - вважає старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець. - Не виключений арешт активів Миколи Лагуна, у тому числі активів "Дельта Банку". Приклади таких арештів вже описувала ваша газета, коли блокувалися рахунки кіпрських банків".