ua en ru

Хостинг Nic.ua не отримував оригінали запитів СБУ про блокування сайтів, - директор

Хостинг Nic.ua не отримував оригінали запитів СБУ про блокування сайтів, - директор Сервери хостингу були вилучені 7 квітня

Хостинг Nic.ua, чиї сервери були вилучені напередодні співробітниками Служби безпеки України (СБУ), отримував лише відскановані копії запитів про блокування сепаратистських інтернет-сайтів. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив директор ТОВ "Нік.юей" Андрій Хветкевич.

"Ми знайшли та вивчили всі запити/відповіді СБУ. Всі запити, які до нас були з проханням блокування сайтів, надходили від Департаменту контррозвідки захисту СБУ. Ці запити надсилалися ТІЛЬКИ у вигляді скан-копії на електронну пошту. Оригінали запитів ми досі не отримали", - повідомив Хветкевич.

У той же час, за його словами, інші департаменти надсилали оригінали запитів.

"Зокрема, від управлінь у Харкові та Дніпропетровського ми справно отримували оригінали і швидко реагували на них. Дніпропетровський Департамент також надав відповідним чином оформлений документ на відключення сайту gubarev.org і ми відразу ж його відключили", - запевняє директор хостингу.

Як зазначив Хветкевич, саме департамент контррозвідки захисту СБУ ніколи не присилав оригінали документів.

"Всі запити цього департаменту починаються з шапки "Щодо надання інформації". Всі запити без номера кримінального провадження, без якої-небудь інформації, на підставі якої ми б могли за законом заблокувати сайти. При цьому ми були готові заблокувати ці сайти і чекали оригінал запиту. До отримання оригіналу запиту у нас не було законного права блокувати ресурси. Так само неодноразово співробітники СБУ просили не робити ніяких дій до рішення суду, щоб не знищувати докази для слідства", - підсумував Хветкевич.

Вниманию Anton Gerashchenko и Markian Lubkivskyi:Мы нашли и изучили все запросы/ответы СБУ. Все запросы, которые к на...

Posted by Андрей Хветкевич on 8 Апрель 2015 г.

Нагадаємо, 7 квітня СБУ вилучила сервери в чотирьох дата-центрах доменного і хостинг-провайдера Nic.ua. В СБУ пояснили такі дії необхідністю припинити функціонування ряду сепаратистських сайтів.

Пізніше Хветкевич оприлюднив список сайтів, з-за яких СБУ вилучила сервери хостингу Nic.ua.