ua en ru

Холодницький пішов у відпустку, - Луценко

Холодницький пішов у відпустку, - Луценко Фото: Юрій Луценко (gp.gov.ua)

Луценко розповів, як просувається справа Холодницького

Генеральний прокурор України Юрій Луценко розповів, як просувається розслідування у справі голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницкого. Про це Луценко розповів на брифінгу.

"Справа Холодницкого зараз знаходиться не в моїх руках і не в руках будь-кого в цій країні, вона знаходиться в руках членів КДКП (Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, - ред.). 11 осіб КДКП прийняли заяви пана Ситника, а трохи пізніше пана Луценка. Про те, що ми бачимо ознаки грубих дисциплінарних порушень в діях, словах, намірах Холодницького і автоматизована система відібрала доповідача одного з членів КДКП, ним став, до речі, не прокурор, а викладач Київського університету, який взяв цю справу до свого провадження. Зараз він вивчає наші скарги, далі він запропонував пану Холодницкому написати своє пояснення, він надасть ці пояснення письмово або усно. Далі відбудеться призначення засідання", - заявив він.

За його словами, у доповідача є місяць на підготовку до засідання КДКП.

Крім того, Луценко зазначив, що на аудіозаписах, зроблених у кабінеті Холодницкого, немає підстав для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Частина розмов, вимог і вказівок, які були озвучені Холодницьким, керівник НАБУ і керівник ГПУ кваліфікують як грубе порушення відомчих документів, які є обов'язковими для всіх прокурорів, заявив Луценко.

У КДКП є три варіанти дій: відмовити ГПУ і НАБУ в заяві, задовольнити заяву і накласти покарання у вигляді звільнення з посади або оголосити догану.

"Аналізував як керівник НАБУ пан Ситник, так і я, як керівник Генпрокуратури ... І він, і я прийшли до висновку, що в них (плівках, - ред.) явно вбачається дисциплінарне порушення, і відразу скажу, що ніяких хабарів, які вимагав або отримав Холодницький, там не зафіксовано. І тому ніякого кримінального переслідування в даний момент я не бачу", - сказав Луценко.

Генеральний прокурор також зазначив, що керівник САП знаходиться у відпустці.

"Холодницький був у мене ... Він прийняв рішення піти у відпустку на деякий час, при цьому гарантуємо, що він напише свої пояснення або дасть їх усно, тобто буде співпрацювати з КДКП", - зазначив Луценко.

Нагадаємо, раніше Національне антикорупційне бюро України оприлюднило фрагменти розсекречених матеріалів негласних слідчих дій, проведених в робочому кабінеті керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.