ua en ru

Холодницький розповів, чому в судах затягується розгляд антикорупційних справ

Холодницький розповів, чому в судах затягується розгляд антикорупційних справ Фото: Назар Холодницький

Голова САП поскаржився на новий КПК

Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький пояснив, чому в судах затягуються розгляду антикорупційних справ. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню Deutsche Welle.

Так, за його словами, згідно з новим Кримінальним процесуальним кодексом (КПК) всі корупційні справи повинна розглядати колегія з трьох суддів. Однак іноді через брак кадрів після люстрації немає жодного судді належної кваліфікації для розгляду таких справ. А якщо судді є, то через надмірну завантаженість вони не можуть оперативно проводити слухання справ.

"По одній нашій справі підготовче засідання суду провели в травні, наступне - тільки у вересні. У нас зараз немає повноважень здійснювати нагляд над судами. За новим КПК прокурор - такий же рівний учасник процесу, як і сторона захисту. Ми не в праві впливати на суд і змушувати його розглядати наші справи через день", - підкреслив Холодницький.

Він зазначив, що новий КПК ускладнив також роботу правоохоронцям.

"Чинний КПК України в порівнянні з попереднім більш адвокатський, а не прокурорський. За старим КПК всі корупціонери точно вже б сиділи або, як мінімум, перебували в СІЗО", - переконаний голова САП.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура за рік роботи початку близько 300 кримінальних проваджень.