ua en ru

Ходорковський сподівається, що Янукович звільнить Тимошенко

Екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський бажає екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко якнайшвидшого звільнення. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції у Берліні, відповідаючи на запитання української журналістки.

Екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський бажає екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко якнайшвидшого звільнення. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції у Берліні, відповідаючи на запитання української журналістки (фото, відео).

"Я від усієї душі бажаю Юлії Тимошенко якнайшвидшого звільнення і сподіваюся, що Президент Янукович, який останнім часом досить часто спілкується з Президентом моєї країни, візьме від нього приклад і в цьому питанні, звільнення політв'язня. Хоча б для початку одного", - сказав Ходорковський.

В той же час, Ходорковський відмовився від коментарів з приводу українського Євромайдану.

"Що стосується загальної ситуації на Україні, то це не чужа для мене країна, частина родичів живе на Україні, але я не володію необхідною інформацією, щоб щось говорити", - сказав Ходорковський.

Також, Ходорковський не виключив можливості своєї участі в громадській діяльності. Відповідаючи на питання, Ходорковський сказав, що питання політики як боротьби за владу для нього не варто.

"Питання бізнесу для мене закритий, в боротьбі за активи брати участі не буду", - додав бізнесмен.

Разом з тим, за його словами, триватиме робота щодо оскарження винесених обвинувальних вироків у справі ЮКОСа.

"Це стосується іменного кримінального переслідування, тема активів компанії мене не цікавить", - підкреслив Михайло Ходорковський.

Звернемо увагу, в інтерв'ю журналу The New Times бізнесмен заявив, що його офіційну заяву про помилування фактично складалося з одного рядка. Крім того, було ще особисте лист Президентові РФ Володимиру Путіну. За словами Ходорковського, в своїй заяві він написав те, про що раніше не раз говорив публічно, що він не збирається займатися політикою і боротися за повернення активів ЮКОСа.

Ходорковський сподівається, що Янукович звільнить Тимошенко

Фото: Twitter/Martyasha

Нагадаємо, 20 грудня 2013 р. Ходорковський був помилуваний указом Путіна, який днем раніше на великій прес-конференції в Москві заявив, що бізнесменом було подано відповідне прохання. Рішення помилувати Ходорковського російський Президент мотивував міркуваннями гуманності, тим, що у екс-глави ЮКОСа серйозно хвора мати, а також тим, що він вже відсидів 10 років, і це великий термін.

Ходорковський був заарештований у жовтні 2003 р. Покарання у вигляді 10 років і 10 місяців ув'язнення стало результатом розгляду двох кримінальних справ і декількох рішень за скаргами колишнього глави Юкосу. На свободу він повинен був вийти в серпні 2014 р.