ua en ru

"Хліб України" та Луганська ОДА домовилися щодо вивозу зерна з Новоайдарського елеватору

"Хліб України" та Луганська ОДА домовилися щодо вивозу зерна з Новоайдарського елеватору Фото: Георгій Тука

У Новоайдарському елеваторі знаходиться близько 80 тис. тонн зерна

З метою врегулювання ситуації навколо Новоайдарського елеватору відбулася нарада керівництва ДАК "Хліб України" з головою Луганської обласної державної адміністрації Георгієм Тукою. Сторони дійшли домовленості щодо вивозу зерна з Новоайдарського елеватору, повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається, наразі у Новоайдарському елеваторі знаходиться близько 80 тис. тонн зерна, частина якого належить державі, інша - СВФ "Агро" з групи компаній "Агротон".

"Зі свого боку ми запропонували заключити договір на відвантаження, провести прозорий конкурс на оренду виробничих потужностей та разом із компанією "Агротон", Аграрним фондом України та Луганською ОГА розпочати вивіз зерна під спільним контролем", - повідомив голова правління ДАК Ігор Кобеля.

Разом з тим, він наголосив, що керівництво Луганської ОГА підтримало цю пропозицію та цілком розділяє позицію держави щодо врегулювання конфліктної ситуації.

"Позиція правоохоронних органів, які раніше не вживали необхідних заходів у відповідь на спроби рейдерського захвату елеватору, змінилася. Позицію ДАК почуто, і я сподіваюсь, що подальші спільні дії це доведуть", - сказав голова правління.

Зазначається, що на підставі договорів оренди і інвестиційних договорів Новоайдарський елеватор перебуває у користуванні СВФ "Агро", що протягом 4 років належить бізнес-групі Олександра Єфремова. За цей період державному елеватору завдано майже 80 млн грн збитків.

В червні Київський районний суд міста Донецьк власним рішенням передав право власності на філію ДАК приватній ТОВ "Азовська продовольча компанія". Підстава - штучна кредиторська заборгованість. В подальшому елеватор було декілька разів перепродано та закладено в іпотеку.

"ДАК звернулася до ГПУ, СБУ та МВД з проханням розпочати кримінальне провадження за даним фактом. Крім того, подано до суду проти рішення реєстраційної служби Новоайдарського районного управління юстиції Луганської області щодо держреєстрації права власності на майно Новоайдарського елеватора", - повідомляють у прес-службі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що МінАП звинуватив компанію "Агро" у рейдерському захопленні елеватора в Луганській обл.