ua en ru

Харківська міськрада просить Раду ухвалити закон про місцеві референдуми

Харківська міська рада вимагає від Верховної Ради України прийняти закон про місцеві референдуми.

Харківська міська рада вимагає від Верховної Ради України прийняти закон про місцеві референдуми. Про це йдеться у зверненні депутатів Харківської міськради до депутатів ВР, яке було прийнято сьогодні, 23 квітня 2014 р., на сесії міськради, повідомляє офіційний сайт Харківської мерії.

"Ми, законно обрані представники територіальної громади міста Харкова, підтримуємо право харків'ян на висловлення своїх поглядів і мирні акції... Ми підтримуємо концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схвалену Кабінетом міністрів України 1 квітня 2014 р., яка передбачає розширення повноважень органів місцевого самоврядування та розвиток територіальних громад, закріплення децентралізації влади шляхом внесення відповідних змін до Конституції України", - йдеться у зверненні.

Разом з тим, харківські депутати звертають увагу своїх колег з ВР на те, що найважливіші питання суспільного життя територіальних громад мають бути винесені на місцевий референдум.

"Однак в існуючому правовому полі зробити це не представляється можливим. Ми звертаємося до Верховної Ради України VII скликання з вимогою в першочерговому порядку прийняти закон про місцеві референдуми, який би чітко врегулював процедуру і визначив питання, які можуть виноситися на місцевий референдум, який дозволив би реалізувати передбачене статтями 5 і 69 Конституції України право народу на волевиявлення", - йдеться в заяві.

Також харківські депутати висловилися на підтримку позиції харків'ян "про використання на території міста російської мови поряд з державною в усіх сферах суспільного життя".

Крім того, Харківська міськрада просить відновити мовлення на території міста російський телеканалів.

"Враховуючи думку харків'ян, звертаємося з проханням до народних депутатів вжити заходів, спрямованих на відновлення конституційних прав громадян на отримання інформації, та забезпечити відновлення мовлення російських телевізійних каналів. Прийняття даного рішення, в тому числі, зніме напруженість на південному сході України", - йдеться у зверненні.

Разом з тим, місцеві депутати підкреслюють, що вони виступають за "цілісну і недоторканну, суверенну, незалежну і демократичну Україну".