ua en ru

"Харківміськгаз" за рік виявив 600 фактів крадіжки газу

"Харківміськгаз" за рік виявив 600 фактів крадіжки газу

Споживачі завдали збитків державі на суму понад 4 млн гривень

Починаючи з червня 2016 року по червень 2017 року, ПАТ "Харківміськгаз" запобіг 600 випадкам незаконного споживання природного газу, серед яких 150 втручання в лічильник і 56 самовільних врізок в газопровід. Своїми діями споживачі завдали збитків державі на суму понад 4 млн гривень, повідомляє прес-служба компанії.

У компанії заявили, що споживачі втручалися в роботу лічильника для зменшення його показань, конструювали врізки в газопровід, самовільно підключали газове обладнання або відновили газопостачання. Кожен випадок несанкціонованого підключення газу, крім нанесення збитків державі, також створював загрозу виникнення аварійної ситуації і міг стати причиною пожеж, руйнувань будівель та загибелі людей, зазначили в прес-службі.

"В гонитві за наживою порушники не тільки завдають матеріальних збитків, а також і наражають на небезпеку себе та оточуючих. Але, втручання в лічильник, незаконні врізки й крадіжки газу обійдуться таким споживачам набагато дорожче законного споживання ресурсу. Їм доведеться заплатити за неврахований газ по граничних нормах споживання. За крадіжку газу їм загрожує кримінальна відповідальність за статтею 185 Кримінального Кодексу України - до семи років ув'язнення з конфіскацією майна", - пояснив начальник відділу безпеки ПАТ "Харківміськгаз" Олексій Дзюба.

Зазначається, що фахівці ПАТ "Харківміськгаз" регулярно виявляють незаконне споживання газу різними способами. Наприклад, аналізують причини різкого зменшення використання газу конкретними споживачами, проводять перевірку лічильників, обстеження систем газопостачання і газопроводів сучасними приладами і технікою.