ua en ru

Хамовницький суд Москви сьогодні продовжить оголошення вироку М.Ходорковському і П.Лебедєву

Хамовницький суд Москви сьогодні продовжить оголошення вироку щодо екс-голови нафтової компанії "Юкос" Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "Менатеп" Платона Лебедєва. Напередодні суд продовжив виклад і аналіз доказів провини М.Ходорковського і П.Лебедєва у розкраданні нафти і легалізації грошових коштів. Сьогодні очікується початок викладу положень на захист обвинувачених, передає РБК.
Раніше суддя Віктор Данилкін виклав вступну та описову частини вироку, де фігуранти справи були визнані винними з вчиненні протизаконних дій. За деякими даними, оприлюднена трохи більше половини обсягу вироку. Чи вдасться заслухати вирок повністю в цьому році, поки не ясно.
Відзначимо, що сторона звинувачення просить 14 років позбавлення волі для кожного з фігурантів кримінальної справи. У свою чергу, представник захисту підсудних Костянтин Рівкін сказав, що "чисто юридично суддя має право дати і більший термін". Також адвокат зазначив, що сторона захисту спільно з М.Ходорковським готують звернення до Президента РФ після закінчення розгляду справи.
Нагадаємо, що, оголошуючи вирок, суд вже встановив, що свідчення глави Ощадбанку Германа Грефа і міністра промисловості і торгівлі РФ Віктора Христенка доводять провину екс-глави "Юкоса" М.Ходорковського та колишнього керівника МФО "Менатеп" П.Лебедєва. Крім того, Хамовницький суд встановив, що М.Ходорковський і П.Лебедєв були в змові з акціонерами "Юкоса", згідно з яким підсудні впливали на фінансові справи компанії. М.Ходорковський чинив тиск на хід голосувань зборів акціонерів і просив акціонерів не заважати діяльності компанії, говориться у вироку. 29 грудня 2010 р. суд визнав, що таким діям підсудних, визнаних організованою злочинною групою, надавався вигляд звичайної фінансово-господарської діяльності. Суд встановив, що ця схема була схвалена акціонерами і була спланована на багато років вперед.
Також суд визнав, що підсудні за шість років - у період з 1998 р. по 2004 р. - легалізували 487 млрд руб. і 7,5 млрд дол. З них більше 2,3 млрд дол. були легалізовані в 2003-2004 рр. Разом з тим, Хамовницький суд Москви припинив кримінальне переслідування М.Ходорковського і П.Лебедєва по епізоду, пов'язаному з розкраданням акцій "Томскнефть ВНК" "у зв'язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності".
Нагадаємо, в травні 2005 р. М.Ходорковський і П.Лебедєв були визнані винними за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засуджені до дев'яти років позбавлення волі. Пізніше термін покарання був скорочений до восьми років. У 2006 р. відносно них було порушено другу кримінальну справу.