ua en ru

Х. Мубарак заявив, що не має наміру брати участь у наступних виборах Президента Єгипту

Президент Єгипту Хосні Мубарак заявив у екстренному зверненні до народу, що не має наміру брати участь у наступних виборах глави держави. "Я не маю наміру брати участь у наступних президентських виборах", - сказав він. "Я провів достатньо часу на цій посаді", - додав єгипетський лідер.
Разом з тим Х.Мубарак повідомив про свій намір залишитися на посаді Президента протягом наступних місяців, щоб "передати Єгипет іншому уряду, який поведе державу далі". "Найближчі місяці будемо працювати наполегливо і докладати всі можливі зусилля для переходу влади до легітимних органів", - заявив він. Глава держави також висловився, зокрема, на користь зміни ст.76 і ст.77 Конституції Єгипту, в яких прописаний механізм висунення кандидатури на пост Президента і процедура виборів, а також наведена норма про термін президентських повноважень. До обговорення конституційних змін Х.Мубарак закликав усі політичні сили країни, передає РБК.
Крім того, Президент Єгипту піддав осуду учасників масових заворушень, які тривають в країні.
"Я гордий, що стільки років обіймав цю посаду. Ця країна - всіх нас, я прожив у цій країні багато років, я маю намір жити і померти в цій країні", - заявив він. "Час розсудить, як я діяв", - завершив Х.Мубарак.
Заворушення в Єгипті тривають з 26 січня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Президента країни Х.Мубарака, який перебуває при владі з 1981 р. Поступки влади (зміна уряду і перше за 30 років призначення віце-президента) поки що мало впливають на ситуацію. З початку заворушень загинули, за різними даними, від 150 до 300 осіб. У даний момент в Каїрі проходить демонстрація протесту, на якій, за неофіційними даними, присутні близько 4 млн осіб.