ua en ru

У Гюмрі завершився суд над екс-військовим РФ, що вбив вірменську сім'ю

У Гюмрі завершився суд над екс-військовим РФ, що вбив вірменську сім'ю Фото: засуджений за групове вбивство колишній російський військовослужбовець Валерій Пермяков (Panorama.am)

Валерія Пермякова засуджено до довічного позбавлення волі за вбивство сім'ї Аветисянів

Колишнього військовослужбовця 102-ї Ордена Олександра Невського Російської військової бази (РВБ) у Гюмрі Валерія Пермякова, який раніше визнав себе винним у скоєнні вбивства, засуджено за всіма пунктами звинувачення - у вбивстві семи членів сім'ї Аветисянів (пункти п'ятий і восьмий частини другої статті 104 КК РФ), розбійний напад (пункти третій і четвертий частини другої статті 175) і спробі незаконного перетину кордону (частина перша статті 34-329). Про це сьогодні на заключному засіданні Гарнізонного військового суду в місті Гюмрі (Вірменія, в/ч №102) заявив під час оприлюднення вироку суддя Арутюн Мовсесян, повідомляють "Новини Вірменії".

Відповідно до вердикту суду, Пермякова засуджено до довічного позбавлення волі.


На останньому засіданні військовий суд Гюмрі посилив заходи безпеки, а також збільшив число задіяних при цьому поліцейських.

У Гюмрі завершився суд над екс-військовим РФ, що вбив вірменську сім'ю

Фото: закінчення судового процесу над вбивцею вірменської родини в Гюмрі (Panorama.am)

Вирок Пермякову оголосили за відсутності родичів убитих і представників правонаступників. Раніше адвокати потерпілої сторони відмовилися від подальшої участі у процесі, мотивувавши це тим, що головуючий суддя відхиляє їхні клопотання і скутий у своїх рішеннях.

Розпочатий 18 грудня 2015 року судовий процес, незважаючи на численні протести громадськості та представників правонаступників потерпілої сторони, проходив у Гарнізонному військовому суді на території дислокованої у Гюмрі 102-ї російської бази.

Протягом усього процесу підсудний Пермяков відмовлявся давати свідчення, обмежуючись повним визнанням вини. Частина ключових свідків у суді так і не з'явилася, замість цього було оприлюднено їхні показання в ході слідства. Як з'ясувалося за результатами судових слухань, слідчий експеримент проводився не на місці події, а на макеті будинку Аветісянів.

На думку правозахисника Артура Сакунца, що є представником правонаступника потерпілого, слідство проводилося не на належному рівні - не встановлено мотивів злочину, можливих спільників або замовників. Клопотання інших адвокатів правонаступників потерпілої сторони про цивільний позов до РФ з вимогою відшкодувати матеріальні збитки було також відхилено.

На думку адвокатів, влада РФ несе відповідальність за те, що на службу до Вірменії було послано солдата, який має проблеми із психікою і являє собою потенційну небезпеку.

Згідно з обвинувальним висновком, солдат російської бази Валерій Пермяков проник до будинку сім'ї Аветисянів і застрелив 12 січня 2015 року мешканців будинку Аїду Аветисян, Асмік Аветисян, Сергія Аветисян, Армена Аветисян, Араксом Погосян і маленьку Асмік Аветисян. Потім дезертир завдав п'ять ударів маленькому Серьожі Аветісяну. Дитина померла в лікарні сім днів по тому.

Դատարանը շրջանցեց Պերմյակովի պատժի կրման վայրի մասին հատվածը

Опубліковано Panorama.am 23 серпня 2016 р.

Своєю чергою, Пермяков пояснив свої дії винятково тим, що хотів дістатися додому. Самовільно залишивши пост і прихопивши автомат, військовослужбовець блукав нічним Гюмрі, а зламати вікно, щоб проникнути до будинку Аветисянів, солдата змусила жага. Тим часом від шуму прокинулася Аїда Аветисян, яка почала кричати. Як стверджував Пермяков, він злякався і взявся відстріляватися, тоді як ніхто із присутніх вдома сусідів не чув жодних сторонніх звуків, тим паче - стрілянини.

Як повідомлялося в січні, підозрюваний у вбивстві вірменської родини в Гюмрі військовий РФ Валерій Пермяков визнав себе винним за всіма пунктами звинувачення.

Розстрілявши сім'ю, Пермяков переодягнувся у знайдений в будинку одяг і зник, взявши з дому трохи грошей і мобільні телефони убитих. При цьому власну форму із зазначенням імені та прізвища власника, а також автомат, він залишив у будинку Аветісянів. Згодом Валерія Пермякова було виявлено російськими прикордонниками на території застави "Баяндур".

Нагадаємо, 12 серпня 2015 року 5-й гарнізонний суд на виїзному засіданні в Гюмрі засудив Валерія Пермякова за дезертирство до десяти років позбавлення волі у виправній установі суворого режиму.