ua en ru

Гуцерієв не планує купувати частку Керімова в "Уралкалії"

Бізнесмен, власник "РуссНефти" Михайло Гуцерієв не планує купувати частку Сулеймана Керімова в "Уралкалії". Про це Гуцерієв повідомив сьогодні журналістам в рамках Інвестфоруму в Сочі. Він пояснив, що даний актив йому не цікавий, додавши також, що у нього немає на це вільних коштів.

Бізнесмен, власник "РуссНефти" Михайло Гуцерієв (на фото) не планує купувати частку Сулеймана Керімова в "Уралкалії". Про це Гуцерієв повідомив сьогодні журналістам в рамках Інвестфоруму в Сочі. Він пояснив, що даний актив йому не цікавий, додавши також, що у нього немає на це вільних коштів.

Можливості продажу відповідного пакета в 21,75% акцій "Уралкалія", належать Керімову, стали обговорюватися у зв'язку з конфліктом "Уралкалія" з владою Білорусі, який розгорівся після припинення партнерства з найбільшим підприємством республіки - "Білоруськалій". Раніше в ЗМІ з'являлися чутки про різних можливих покупців частки Керімова в "Уралкалії", серед яких згадувався і Гуцерієв.

Наразі Керімов контролює 21,7% акцій "Уралкалія" через фонд Suleyman Kerimov Foundation. Структура акціонерного капіталу "Уралкалія" виглядає наступним чином: Suleyman Kerimov Foundation належить 21,75%, Філарет Гальчеву - 7% (його частка не змінилася), Анатолію Скурову - 4,8% (не змінилася), Wadge Holdings - 12,5% (не змінилася), у вільному обігу перебуває 53,95% (за даними на 26 липня 2013 р., у вільному обігу було 58,5%).

Зазначимо також, джерела відзначають, що тепер Керімов в обмін на продаж 21,75% акцій "Уралкалія" просить повернути йому вплив в Дагестані.

Нагадаємо, що 26 серпня 2013 р. в Мінську був затриманий білоруськими правоохоронними органами гендиректор "Уралкалія" Владислав Баумгертнер. Згодом бізнесмен був арештований і йому пред'явлено обвинувачення за ч.3 ст.424 (зловживання владою і службовими повноваженнями) Кримінального кодексу Білорусі. Слідчі органи Білорусії вважають, що протиправні дії Баумгертнера і ряду інших топ-менеджерів Білоруської калійної компанії завдали "Білоруськалій" і Білоруської калійної компанії (БКК) шкоду в розмірі 100 млн дол. Керімов був оголошений білоруською владою в міжнародний розшук.

ВАТ "Уралкалий" - найбільший в світі виробник калійних добрив, розробляє Верхньокамське родовище калійно-магнієвих солей в Пермському краї (запаси - 3,8 млрд т оксиду калію). Компанія забезпечує близько 20% світових поставок калійних добрив. Основні ринки збуту - Бразилія, Індія, Китай, Малайзія. Чистий прибуток "Уралкалія" за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) за 2012 р. зросла на 5% і склала 1,6 млрд дол., виручка досягла 3 млрд 950 млн дол., що на 6% менше показника 2011 р.