ua en ru

Грузія видаватиме жителям Абхазії і Південної Осетії "нейтральні паспорта"

Парламент Грузії в п'ятницю, 17 червня, прийняв в першому читанні законопроект про видачу жителям самопроголошених республік Абхазія і Південна Осетія так званих "нейтральних паспортів", передає радіо "Свобода".

Вперше за весь час грузино-абхазького і грузино-осетинського конфліктів Грузія визнає за мешканцями цих регіонів право одержувати не грузинські паспорти, а "нейтральні" документи, які, втім, дадуть можливість абхазам і осетинам користуватися тими ж правами, що й громадяни Грузії. У тому числі отримувати візи для поїздок до країн Шенгенської зони. Нагадаємо, що європейські держави часто відмовляли жителям цих республік у видачі віз на основі їх російського паспорта.

Крім того, володарі нейтральних паспортів будуть отримувати пенсії нарівні з грузинськими громадянами і користуватися усіма соціальними пільгами. У тому числі медичним обслуговуванням. Або вчитися в грузинських вузах за державний рахунок. Причому законопроект не пов'язує видачу нейтральних документів з відмовою від російського громадянства. На нейтральних паспортах не буде грузинської символіки і вони не будуть заповнюватися на грузинській мові.