ua en ru

Грузія збільшила експорт вина та алкоголю на 43% за рахунок відкриття російського ринку

Після відкриття російського ринку експорт грузинського вина та алкогольних напоїв збільшився на 43% порівняно з аналогічним періодом 2012 р. Про це повідомив керівник Національного агентства вина міністерства сільського господарства Грузії Леван Давіташвілі, пише "Синьхуа".

"Розширення експортного ареалу грузинського вина та алкогольних напоїв, у тому числі повернення нашої продукції до Росії, як на один із значних ринків світу, викликало зростання експорту на 43%", - зазначив він.

За його словами, в липні було імпортовано близько 3,55 млн літрів вина в 23 країни світу, а з початку року - близько 12,09 млн літрів. Станом на липень в першу п'ятірку країн, що імпортують грузинське вино, входять Україна, Росія, Казахстан, Білорусь і Польща, при цьому на Україну припадає 38% від усього експорту. Експорт до Росії склав близько 1,96 млн літрів.

Загалом експорт за сім місяців склав близько 47,32 млн дол., що на 23% більше аналогічного показника за 2012 р.

Ввезення грузинської продукції, в тому числі мінеральної води "Боржомі" і грузинських вин, було заборонено Росспоживнаглядом навесні 2006 р. на тлі загострення грузино-російських відносин. Офіційною причиною заборони були названі претензії до якості продукції. Тбілісі назвав дане рішення політично мотивованим.