ua en ru

Грузія подала в ЄСПЛ позов проти Росії

Грузія подала в ЄСПЛ позов проти Росії Фото: ЄСПЛ (echr.coe.int)

Мін'юст Грузії звинуватив Росію в порушенні прав людини в Південній Осетії і Абхазії

Грузія подала позов проти Російської Федерації в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Про це йдеться в заяві Міністертсва юстиції Грузії.

Наголошується, що Росію звинувачують у масових порушеннях прав людини та переслідуванні етнічних грузинів у Абхазії і Південній Осетії. Грузія, за даними Мін'юсту, представила відповідні докази Євросуду і порушила питання про відповідальність РФ на окупованих територіях Грузії та адміністративної практики порушень прав населення по лінії окупації.

"Вимога Грузії полягає в заклику до Європейського союзу встановити відповідальність Росії за порушення багатьох статей Європейської конвенції. Зокрема, організована окупація Росією і цілеспрямована кампанія проти населення Грузії порушує статтю 2 Європейської конвенції, статтю 3 (заборона тортур), 5 (право на свободу і безпеку), 8 (право на захист сімейного життя)", - зазначили в Мін'юсті.

Влада Грузії також вказала, що російська влада не сприяє Грузії в пошуку злочинців і підозрюваних, що переховуються на території РФ.

"Незважаючи на злочини, вчинені під російською окупацією на окупованих територіях, прокуратура Грузії не має можливості повністю визначити всі обставини злочинів та покарати всіх винних. Крім того, як і раніше неможливо заарештувати підозрюваних, оскільки вони знаходяться на окупованих територіях", - заявили в грузинському відомстві.

Відзначається також, що у Грузії є два міждержавних спори з Росією.

"Серед перших спорів, що стосуються депортації грузинських громадян з Росії, рішення вже відомо, і ця справа закінчилася перемогою Грузії. Другий спір про війну в серпні 2008 року був представлений Міністерством юстиції Грузії на заключному засіданні (23 травня 2018 року) і в даний час очікує на рішення", - повідомили у відомстві.

Нагадаємо, 6 серпня Міністерство закордонних справ України опублікувало заклик до Росії припинити окупацію території Грузії, яка триває вже 10 років.

Як стало відомо 10 серпня 2018, Україна подала міждержавний позов в Європейський суд з прав людини проти Росії за порушення прав українських політв'язнів.