ua en ru

Група нардепів повторно внесла до Ради законопроект про так званий податковий компроміс

Група народних депутатів України повторно внесли до Верховної Ради України законопроект № 5043 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення можливостей для податкової угоди)", який передбачає податковий компроміс.

Група народних депутатів України повторно внесли до Верховної Ради України законопроект № 5043 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо створення можливостей для податкової угоди)", який передбачає податковий компроміс. Про це йдеться на офіційному сайті парламенту.

Автори законопроекту - народні депутати України Оксана Продан (фракція "Удар"), Ігор Єремеєв (група "Суверенна європейська Україна"), Олександра Кужель (фракція "Батьківщина"), Віталій Хомутиннік (група "Економічний розвиток") , Наталія Агафонова (фракція "Удар") та Юрій Вознюк (фракція "Батьківщина").

Як зазначається у пояснювальній записці, даний законопроект має на меті звільнення платників податків від фінансової, кримінальної та адміністративної відповідальності у разі виконання певних умов.

Так, законопроект вносить доповнення в розділ ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України, де визначається, що "податкова угода" - це режим звільнення від юридичної відповідальності платників податків та/або їх посадових (службових) осіб за заниження податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість за будь-які податкові періоди до 1 квітня 2014 року з урахуванням строків давності.

"Платник податків під час дії податкової угоди за такі податкові періоди подає відповідні уточнюючі розрахунки податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість, в яких визначає суму завищення податкового кредиту з податку на додану вартість та/або суму завищення витрат, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств", - йдеться в законопроекті.

Так, законопроект передбачає, що при застосуванні процедури податкової угоди в разі сплати платником податку 5% від суми податку, решта 95% суми відповідного податку будуть вважатися погашеними.

Платник податків сплачує податкові зобов'язання, визначені в уточнюючому розрахунку та/або податковому повідомленні-рішенні у вказаному розмірі протягом 10 календарних днів з дня, наступного за днем узгодження. Податкова угода вважається досягнутою після сплати платником податків узгоджених податкових зобов'язань.

Також законопроект пропонує внести доповнення статтю 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення згідно, з яким "дії, передбачені частинами першою і другою 163 статті, не вважаються порушенням платником податків встановленого порядку ведення податкового обліку, якщо платник податків до притягнення до адміністративної відповідальності досяг податкової угоди".

Також передбачене внесення доповнення до статті 212 Кримінального кодексу України, згідно з якими діяння, передбачені частинами першою - третьою цієї статті 212, не вважаються умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), якщо платник податків до притягнення до кримінальної відповідальності досяг податкової угоди".

Нагадаємо, 2 вересня 2014 р. народні депутати не підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 4930 про застосування так званого податкового компромісу.

Законопроект передбачав звільнення платників податків від фінансової, кримінальної та адміністративної відповідальності в разі добровільної сплати певного відсотка від заниженого ними податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість (за податкові періоди до 1 січня 2014 р.).

Міністерство фінансів України пропонувало встановити ставку добровільної сплати у розмірі 10% від заниженого підприємцем податкового зобов'язання, а голова профільного комітету ВР Віталій Хомутиннік - 5% від заниженого податкового зобов'язання. Однак жодна з цих пропозицій не набрала мінімально необхідної кількості голосів парламентаріїв. Таким чином, законопроект був знятий з розгляду.

Пізніше голова Державної фіскальної служби України Ігор Білоус на передачі "Свобода слова" на телеканалі ICTV заявив, що законопроект про податковий компроміс буде знову внесено на голосування у Верховну Раду України. "На сьогодні вже більшість фракцій ВР готові підтримати закон про компроміс", - заявив Білоус.

Він зазначив, що під час провального голосування цього проекту 2 вересня народні депутати просто були зосереджені на чомусь іншому, а надходження від реалізації цієї ініціативи мають скласти майже 5 млрд. грн.