ua en ru

Група "Магнезит" придбала Пантелеймонівський вогнетривкий завод

Співвласник "ІСД" Сергій Тарута продав один зі своїх активів - Пантелеймонівський вогнетривкий завод. Як стало відомо, підприємство придбала російська група "Магнезит", що входить в першу трійку світових виробників вогнетривких матеріалів. У 2008 році "Магнезит" вже намагався отримати контроль над підприємством, але в кризу переговори припинилися. З тих пір цей актив подешевшав приблизно вдвічі, вважають експерти. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Про те, що група "Магнезит" придбала близько 90% акцій Пантелеймонівського вогнетривкого заводу (ПВЗ), повідомили декілька джерел, обізнаних про деталі операції. У "Магнезиті" підтвердили, що оформили контроль над ПВЗ, але коментувати подробиці операції не наважились. На 6 лютого призначені збори акціонерів, в ході яких планується затвердити менеджмент ПВЗ, говориться в розміщеній в системі НКЦПФР порядку денному зборів. Учасники ринку, близькі до акціонерів "ІСД", стверджують, що завод контролювався головою ради директорів корпорації Тарутою.

ПВЗ - один з найбільших в Україні виробників магнезійних вогнетривів, використовуваних в мартенівських печах. У 2010 році виробив близько 52 тис. т вогнетривів. Виручка (дані за 2011 рік поки не публікувалися) склала 348,7 млн грн, прибуток - 55,9 млн грн.

Зараз "Магнезит" - найбільший виробник вогнетривких матеріалів в СНД. У структуру групи входить 16 виробничих і сервісних підприємств в Росії, Китаї, Німеччині, Словаччині, а зараз і в Україні. В майбутньому "Магнезит" має намір провести модернізацію і наростити виробничі потужності ПВЗ майже в два рази - до 150 тис. т на рік, повідомили в компанії. "До 2016 року виробництво периклазовуглецевих вогнетривів на підприємстві збільшиться до 25 тис. т в рік, буде налагоджений випуск флюсів потужністю до 100 тис. т в рік", - повідомили в компанії. На підприємство тепер поставлятимуться вогнетривкі матеріали з російських активів "Магнезиту". Гендиректор групи Сергій Одегов, чиї слова передали в прес-службі, відзначив, що ВОЗ розташований в безпосередній близькості до найбільших споживачів цієї продукції - металургійних підприємств України і півдня Росії.

За даними джерел, сума операції склала близько 15-20 млн дол.