ua en ru

Група позивачів з Німеччини намагається оскаржити в суді скупку облігацій ЄЦБ

Група позивачів з Німеччини звернулася до Європейського суду в Люксембурзі з вимогою перевірити правомірність придбання Європейським центральним банком (ЄЦБ) держоблігацій проблемних країн зони євро. ЄЦБ викликають до суду не вперше - в середині вересня 2011 р. британська влада оскаржили нові вимоги Центробанку до клірингових палат.
Група позивачів з Німеччини звернулася до Європейського суду в Люксембурзі з вимогою перевірити правомірність придбання ЄЦБ держоблігацій групи країн PIIGS (Португалія, Італія, Ірландія, Греція, Іспанія). Групу позивачів очолює представник громадського руху Europolis юрист Маркус Кербер. Позивачі вимагають також перевірити правомірність скасування рейтингового порогу для грецьких, ірландських і португальських держоблігацій, які ЄЦБ приймає як гарантій. Офіційний представник Центробанку відмовився прокоментувати судові претензії німців.
Минулого тижня ЄЦБ продовжив купівлю держоблігацій проблемних країн зони євро. У понеділок ЄЦБ повідомив, що станом на 23 вересня 2011 р. він придбав бонди на суму 3,95 млрд євро. Таким чином, загальна сума, витрачена на купівлю держоблігацій, з моменту старту програми в травні минулого року склала 156,9 млрд євро. Тільки з серпня цього року на придбання італійських та іспанських держбонди ЄЦБ виділив 82,85 млрд євро - більше половини від загального обсягу програми.
Крім того, за даними інформаційних агентств, ЄЦБ розглядає можливість поновлення купівлі іпотечних облігацій. Це питання буде обговорюватися на засіданні керуючої ради ЄЦБ 6 жовтня 2011 р. Обсяги можливих покупок поки не обговорювалися, зазначено в повідомленнях. На тлі фінансової кризи ЄЦБ, починаючи ще з липня 2009 р., придбав протягом року іпотечних облігацій та інших забезпечених зобов'язань на загальну суму 60 млрд євро. Вивчаються варіанти й інших дій, спрямованих на подальшу лібералізацію грошової політики. Мова, наприклад, може йти про відновлення операцій з рефінансування з терміном в один рік.