ua en ru

Гройсман закликав Єврокомісію застосувати до "Північного потоку-2" Третій енергопакет ЄС

Гройсман закликав Єврокомісію застосувати до "Північного потоку-2" Третій енергопакет ЄС Фото: Володимир Гройсман та Федеріка Могеріні (kmu.gov.ua)

Також Гройсман гарантував надійність української газотранспортної системи

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з Високим представником ЄС із закордонних справ та безпекової політики Федерікою Могеріні закликав Єврокомісію поширити на "Північний потік-2" дію Третього енергопакету ЄС. Про це передає "Урядовий портал".

"Ми закликаємо Єврокомісію зробити все можливе для того, щоб на проекти на зразок "Північного потоку -2" була поширена дія Третього енергетичного пакету ЄС. У свою чергу ми гарантуємо надійність української ГТС, і готові залучити іноземного партнера до її використання", - підкреслив Гройсман.

Також він наголосив, що такий крок буде надійним і для України, і для Європи.

"Натомість з російського боку гарантій аналогічної надійності роботи - жодних", - відзначив прем’єр.

Третій енергопакет ЄС - це пакет законів щодо внутрішнього ринку газу та елекроенергії у Європейському союзі. Його мета - більш відкриті газові та енергетичні ринки ЄС, вступив у дію 3 вересня 2009 року. Основним елементом Третього енергопакету є анбандлінг власності, що вимагає відокремлення видобувних та збутових підрозділів від транспортних магістралей та створення Національного Регулятора (НР) для кожної країни-члена Європейського Союзу.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Британії Борис Джонсон приєднався до позиції США, засудивши продовження будівництва газопроводу "Північний потік 2" з Росії в Німеччину.

Додамо, що 24 травня 2018 Європейська комісія ухвалила рішення та низку зобов'язань, якими скасовується монополія російського" Газпрому" на газовому ринку Європи.