ua en ru

Єврокомісія ухвалила скасування монополії "Газпрому" у Європі

Єврокомісія ухвалила скасування монополії "Газпрому" у Європі Фото: "Газпром" (gazprom.ru)

Зобов’язання ЄК є юридично обов’язковими до виконання для "Газпрому"

Європейська комісія (ЄК) ухвалила рішення та низку зобов'язань, якими скасовується монополія російського" Газпрому" на газовому ринку Європи. Про це повідомляють у прес-службі ЄК.

Зазначається, що ці зобов'язання є відповіддю на занепокоєння Комісії з приводу конкуренції та уможливлюють вільні надходження газу за конкурентними цінами на газові ринки Центральної та Східної Європи.

"Усі компанії, що ведуть бізнес у Європі, мають шанувати європейські правила конкуренції - незалежно від того, звідки вони. Сьогоднішнє рішення усуває створені "Газпромом" перепони, що стояли на шляху вільних потоків газу до Центральної та Східної Європи", - прокоментувала рішення єврокомісар з питань конкуренційної політики Марґрете Вестаґер.

Вона також додала, що ЄК також розробила спеціальну збірка правил для майбутніх операцій "Газпрому". Правилами компанію зобов’язано зробити кроки задля подальшої інтеграції газових ринків у Європі та допомогти у створенні справжнього внутрішнього ринку енергії в регіоні. Крім того, це є також гарантією конкурентної ціни на газ для клієнтів "Газпрому" у Центральній та Східній Європі.

У ЄК зазначають, що "Газпром" є панівним постачальником газу у низку країн Центральної та Східної Європи. У квітні 2015 року Єврокомісія надіслала "Газпрому" претензії, оскільки компанія порушила антимонопольні правила ЄС, втілюючи загальну стратегію розділення газових ринків уздовж державних кордонів восьми країн-членів Євросоюзу (Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини, Угорщини та Чеської Республіки). Така стратегія могла створити можливості для "Газпрому" стягувати більші ціни за газ у п’яти з цих країн-членів – Болгарії, Естонії, Латвії, Литві та Польщі.

"Сьогоднішнє рішення кладе край такій поведінці "Газпрому", - додали в Єврокомісії.

У такий спосіб ЄК вирішила зробити ці зобов’язання юридично обов’язковими до виконання для "Газпрому" (у рамках Статті 9 антимонопольного Регламенту ЄС 1/2003). У випадку порушення "Газпромом" нових зобов'язань Комісія може накласти на компанію штраф у розмірі до 10% від її світового обороту.

Нагадаємо, раніше президент Польщі Анджей Дуда запропонував створити вільний ринок газу країн Тримор'я - Центральної Європи.